Pátek, 29. března 2024

Ekoturistika se v Česku zatím jen probouzí

NEJEN PRO FAJNŠMEKRY. Kdo nemá sto tisíc korun na přespání v domorodé chatrči nebo na plavání se žraloky, může zamířit do Českého Švýcarska. To je jednou z mála oblastí v Česku, kde funguje ekoturistika.

Ekoturistika se v Česku zatím jen probouzí

Nikoli záplavy, ale mediální informace o záplavách v národním parku České Švýcarsko razantně snížily příliv turistů do oblasti, která z turistů žije. "Oproti stavu před povodní, která národní park České Švýcarsko zasáhla začátkem srpna, klesly tržby ubytovacích zařízení a restaurací o polovinu. Povodně přitom byly jen lokální, zasáhly jen úzce zařízení kolem vodních toků, 95 procent rozlohy národního parku je přístupných," říká Tomáš Salov, mluvčí Správy národního parku České Švýcarsko.

Severočeský národní park je v Česku přitom jednou z mála oblastí, která se zaměřuje na ekoturistiku.

"Pojem ekoturistika se v katalozích cestovních kanceláří objevuje už dvacet let. Jde o odpovědné cestování do přírodních oblastí, které chrání životní prostředí a zlepšuje prosperitu místních lidí," uvedl Petr Ledvina z Ekologického sdružení Veronica, který se ekoturistikou dlouhodobě zabývá. Nutno dodat, že u nás se však obor teprve rozjíždí.

Turisté, po kterých nezůstává spoušť

Původně byla ekoturistika výstřelkem bohatých Newyorčanů, mezi nimiž bylo "in" cestovat do Amazonie či do oblastí centrální Afriky, kde cestovatelé ignorovali hotely a přespávali v domorodých chýších, jedli stejná jídla jako domorodci, cestovali pěšky, na koních nebo v kánoích, nikoli letadly.Tím, že za tyto služby platili, pomáhali místní komunitě přežívat, vysvětluje Ledvina.

Zpřístupnění národního parku lidem s tím, že turisté přinesou ekonomickou prosperitu místním a přitom národní park nezničí, je cílem i obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko. "Ročně navštíví národní park a přilehlé okolí půl až tři čtvrtě milionu návštěvníků, jejich počet závisí na počasí. Místo pojmu ekoturistika používáme výraz šetrná turistika. Snažíme se dostat lidi z aut. Chceme, aby využívali prostředků hromadné dopravy," vysvětluje David Pastva, vedoucí destinační agentury společnosti České Švýcarsko.

Čtyři roky agentura platila autobus, který vozil turisty v národním parku i v přilehlých chráněných krajinných oblastech, nyní ten autobus platí kraj. Jezdí čtyřikrát denně od Děčína přes Hřensko až do Krásné Lípy, loni jej použilo 77 tisíc turistů. Letos agentura s podporou společnosti RWE a napůl s přilehlými obcemi financuje provoz místní železnice. Za dva měsíce si jen ve všední dny vyžádal 300 tisíc korun, víkendy financuje kraj.

"Ve spolupráci se saskou organizací turistického ruchu vydáváme mapy a jízdní řády vlaků, autobusů, přívozů, parníků v německé i české části národního parku. Každoročně vydáváme časopis, který představuje jednotlivé lokality i významné osobnosti," říká Pastva, jehož agentura je dobrým příkladem, jak koncept může fungovat.

Pozorování velryb se vyplácí víc než lov

"Celosvětově je smyslem ekoturistiky získávání informací o zaostalých regionech, to představuje pro cestovatele vzdělávací prvek. A druhým prvkem je podpora méně rozvinutých oblastí, peníze v cílovém místě, ne v cestovní kanceláři," vysvětluje Ledvina.

V rámci ekoturistiky například v roce 2005 utratili turisté v městečku Donsolu na Filipínách 623 tisíc dolarů za plavání se žraloky velrybími. Pokud udržovali odstup a nepoužívali kyslíkové bomby, žraloci si jich nevšímali. "Ekoturistika spojená se žralokem velrybím už přinesla 300 pracovních míst, od vyhledávačů žraloků až po řidiče," cituje zpráva OSN Ruela Pine, projektového manažera pro ekoturistiku Světového fondu na ochranu přírody. Podle téže zprávy na pobřeží Ningaloo v Austrálii vydělali díky ekoturistice 7,8 milionu amerických dolarů a v mořských rezervacích Gladden Spit v Belize 1,35 milionu dolarů.

"Ekoturistika by neměla být masová, proto nikdy nebude výnosným byznysem. Davy lidí, byť nechtěně, přírodu v cílové destinaci ničí. Ekoturistika zároveň znamená ochranu hodnotných přírodních oblastí před škodlivými následky těžby nebo zemědělstvím. Například pozorování velryb se nyní vyplácí mnohem více než jejich lov," uvedl Ledvina.

I ekoturistika má však stinné stránky. Mezi nejkřiklavější negativa patří letecká doprava. Turistika zaměřená na "lovy beze zbraní" také narušuje přirozený život divokých zvířat. Nakonec i domorodci se začínají ekoturistům přizpůsobovat a rituální tance předvádějí za peníze jako show. "Přitom nekriticky přejímají hodnoty západních turistů. Poznal jsem to ve venkovských oblastech Pákistánu a Nepálu. Tam si domorodí obyvatelé myslí, že turisté nemusejí pracovat, a přitom si mohou dovolit skvělé oblečení," uvedl Ledvina.

V Česku je obor zatím v plenkách. Rozvojové oblasti tu nejsou a nejsou tu ani davy bohatých turistů, kteří by do zaostalých regionů cestovali. Cestovní kanceláře tak používají pojem ekoturistika často jen jako marketingový prostředek. "Příliš to nefunguje. Ekoturistika u nás představuje zhruba jedno procento příjmů," přiznává Martina Semorádová, majitelka české cestovní kanceláře Tagua Tours, která v rámci ekoturistiky nabízí zájezdy na Galapágy, Bali či do Amazonie od sto tisíc korun výše.

AUTOR: Vladimír Kaláb
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů