Úterý, 23. dubna 2024

Festival podržela ekologie

Festival podržela ekologie

Česká hudební recenze Open Air Festival letos vůbec nešetří. Na pár dobře zvolených kapel a interpretů si jinak než tanečně orientovaný návštěvník těžce vybíral z programu. Co ovšem vyniklo, byla dozajista nová zóna, ve které probíhaly environmentální aktivity. V ní nešlo jen o edukativní ukázku neziskového sektoru v oblasti ochrany životního prostředí, ale o komplexní balík udržitelnosti, soběstačnosti a přístupu ke zdravému životnímu stylu.

Občanské sdružení Ekodomov vypracovalo ve spolupráci se zapojenými subjekty kreativní prostor. "Tato tzv. oáza byla na několika kilometrové rovině letiště v Panenském Týnci (symbolicky myšlené poušti decibelů) takovou záchranu svým klidem. Ten, kdo byl přesycen muzikou diskžokejů, mohl navštívit O2 oáza zónu sponzorovanou O2 Telefónica" vysvětlil název Martin Timko, hlavní koordinátor této zóny. Motivací pro návštěvu byla i soutěž, ve které se hrálo o zajímavé ceny od sponzora. Do účasti se ovšem mohl zapojit jen ten, kdo dokázal správně odpovědět na nelehké otázky, jejichž odpovědi našel právě tady a také splněním alespoň jedné z 9 možných workshopů.

Komplexnost zóny byla tvořena 6 elementy: výživa, obnovitelné zdroje, doprava a cestování, bydlení, tělo a duše, odpady. "Ekologie začíná u jídla. Žízeň mají všichni. Každý někde bydlí a potřebuje šetřit na energiích. Všichni se nějak dopravujeme i cestujeme. Konzumací produkujeme odpady. Pro vyrovnanost a harmonii toku energie by se lidé měli zajímat o svůj fyzický i psychický rozvoj. To vše jsme tady řešili. To se jen tak na českých festivalech nevidí." uvedl důvody pro strategii zóny Martin Timko.

Co tedy bylo na festivalu výjimečného? O2 oáza zóna nabídla zdravou a alternativní přípravu pokrmů, které měly nižší dopad na životní prostředí. K výběru byla vesměs bezmasá jídla, určená jak pro vegetariány, vegany, tak i celiaky a makrobiotiky. Tuto jídelnu zajišťovala kavárna, která zaměstnává mimo jiné mentálně postižené lidi v tréninkovém programu. Pokrm si strávník mohl dochutit čerstvými bylinkami z vertikální bylinkové zdi prezentující prvky domácí permakultury. K mání byly i sušené byliny k zalévání čaje vodou, která se ohřívala na solárním vařiči. Kdo měl chuť spíše na čerstvý džus, mohl si ho namixovat na cyklofrešbaru. Jde o stacionární kolo, na kterém se musí šlapat, aby se vyrobilo dostatek elektrické energie na pohánění mixéru. Jaké dopady má strava na celkový zdravotní stav člověka, si mohl návštěvník nechat rozebrat od odborníků přes výživu. Po náročné noci a krátkém spánku návštěvníci ocenili černou dávku tzv. BIO energií. O co šlo? "Jde o postup, kdy za pomoci nejstarších mikroorganismů na světě se z bioodpadů, které produkují bioplyn, uvaří biokáva, podává se s biomlékem a v bioplastovém kelímku. Ukázka mini bioplynové stanice (zvané fermentor) nebyla zatím na žádném festivalu," odborně vysvětloval biochemické procesy Pavel Pšenička z Ekodomova i v angličtině pro ekologickou delegaci z Londýna.

V O2 oáze se nevyužívaly jenom bioodpady. V rámci elementu odpady si návštěvníci mohli ze starých věcí vyrobit něco nového, jako třeba nové tričko ze starého, peněženku z tetrapaku, sandále z pneumatiky, solární vařič z hliníku nebo šperky z PET lahví. Jiné odpady se tvořily ve dvou kompostovacích toaletách, které byly speciálně vyrobeny Ekodomovem. Zbytky jídel, čili bioodpady, se v zóně ukládaly na kompostu, a to buď v dřevěném zahradním dvoukomorovém kompostéru JERY, nebo v otočném zatepleném švédském kompostéru JORA, případně v domácím vermikompostéru VermiHut, ve kterém žijí a pracují žížaly.

Element bydlení se excelentně prezentoval mongolskou jurtou, meditační pyramidou a on-line stavbou hliněnoslaměné stavbičky. Kolemjdoucí mohli míchat omítku šlapáním jílu s pískem a vody nebo si vyráběli pěkný suvenýr z těchto materiálu. Jurta se využila jako místnost pro element těla a duše, pod taktovkou lektorek se cvičila moderní jóga. Posléze sloužila jurta jako přednášková síň, ve které se diskutovalo o kvalitě stravování, ekologickém cestování a soběstačnosti. Závěrem festivalu byla kolektivní meditace u chrámu v Panenském Týnci, kde se nachází velké energetické místo.

Komu docházela baterie v mobilu, mohl využít nabíjení za pomocí solárních panelů v kombinaci s větrnou turbínou. Vyrobilo se tolik energie, že zbylo i na internetový chill-out. Že se nabít mobil dá i vlastnoručně (přesněji vlastnonožně), se přesvědčili ti, co si ji vyšlapali na stacionárním elektronickém kole. Cyklističtí nadšenci mohli přijet na festival na kole a tím se účastnit soutěže s cenami jako formu kompenzace za snížení exhalátů z dopravy. V oáze se půjčovala kola, koloběžky a moderní e-kola, na kterých si zájemci zkracovali svůj transport po letišti.

"My máme z O2 oázy dobrý pocit. Vytvořili jsme funkční a komplexní model, který interaktivním způsobem komunikuje (nejenom) s festivalovým publikem. Kdokoli se mohl do čehokoli zapojit, vyzkoušet si to, hodně se naučit a jednoduše aplikovat ve svém životě." shrnuje Martin Timko z Ekodomova.

Návštěvníci, kteří byli zklamáni hudební stránkou festivalu, se v O2 oáze rozhodně nenudili. Ohlasy byly takřka 100 % pozitivní. Z toho plyne poučení, že nejenom třídit odpady na festivalu má smysl, ale důležitá je i socio-environmentální edukace. Dnes skončily úklidové práce v celém areálu. Festivalová úklidová četa sbírala a třídila vzniklé odpady - plast, papír, sklo, tetrapak, kovy, baterie, žárovky a použitý fritovací olej. Za pár dnů budeme také vědět kolik odpadů a v jakém množství se povedlo vyseparovat na druhotnou surovinu. Posléze pošle Ekodomov k vyhodnocení výstupů socio-environmentální odpovědnosti festivalu komisi A Greener Award Festival, což je mezinárodní soutěž, která oceňuje ozelenění festivalů po celém světě.


V Praze dne 14. 8. 2012
Martin Timko, tel: 739 304 162
martin.timko@ekodomov.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů