Čtvrtek, 18. dubna 2024

Čeští vědci odletí poosmé na Antarktidu zkoumat místí klima

Čeští vědci odletí poosmé na Antarktidu zkoumat místí klima

Čeští vědci a technici odletí 9. ledna již poosmé na vědeckou základnu Masarykovy univerzity v Antarktidě na ostrově Jamese Rosse. Letos bude na stanici pobývat šestnáct lidí, domů se vrátí za dva měsíce. Opět budou zkoumat místní klimatické podmínky a jejich vliv na život rostlin a živočichů a také budou dále vylepšovat zázemí stanice, sdělila ČTK mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Vědci v Antarktidě dlouhodobě zkoumají lokální klimatické podmínky odledněné severní části, měří rychlost ústupu ledovců či rozmrzání vrstvy trvale zmrzlé půdy a modelují škodlivé UV záření, které k povrchu Země proniká při každoročním úbytku stratosférického ozónu nad Antarktidou.

Zaměřují se také na reakci vegetace na měnící se klimatické podmínky, biodiverzitu mikroorganismů a parazitologii antarktických ryb. U bezobratlých živočichů budou zkoumat magnetorecepci, neboli schopnost rozpoznat a orientovat se podle geomagnetického pólu Země. "Výzkum vedený expedičním lékařem bude letos obsahovat mimo jiné analýzu úrovně stresu, kterému členové expedice podléhají během tamějšího pobytu. Je založena na množství stresových hormonů zaznamenaném v lidských vlasech," uvedla Fojtová.

Na ostrově Jamese Rosse i na sousedním ostrově Vega prozkoumají také pozůstatky vulkanické činnosti a klimatický vývoj dávných období zaznamenaný v jezerních usazeninách. Letošní expedici tvoří 16 lidí, loni jich bylo rekordních 20.

Pokračovat bude i technické vylepšování stanice, které loni zkomplikovalo kompletně zamrzlé moře. Zvýší se tak například ubytovací kapacita stanice. "Především chceme přivézt a zprovoznit nový technický kontejner, který bude sloužit k úpravě a akumulaci pitné vody. Kvůli úspoře fosilních paliv také na stanici nainstalujeme fotovoltaické panely," uvedl správce stanice Pavel Kapler.

Česká vědecká stanice v Antarktidě uzavřela spolupráci s průmyslovým partnerem a v extrémních podmínkách nejjižnějšího kontinentu bude testovat malou větrnou elektrárnu s unikátním generátorem elektrické energie.

Vědci míří do Antarktidy v tomto ročním období, protože je tam léto a panují zde nejpříhodnější podmínky srovnatelné se středoevropskou zimou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů