Úterý, 19. března 2024

Polsko chce do roku 2025 na svých silnicích milion elektromobilů

Polsko chce do roku 2025 na svých silnicích milion elektromobilů

Polsko chce mít do roku 2025 na svých silnicích milion elektromobilů, aby snížilo emise pocházející z dopravních prostředků. Oznámilo to dnes polské ministerstvo energetiky. Dodalo, že využívání elektromobilů podpoří daňovými úlevami i dalšími pobídkami.

Polsko je jedním z největších znečišťovatelů ovzduší v Evropě, protože si jako hlavní zdroj elektřiny zachovává uhelné elektrárny. Některá polská města, zejména na jihu země, jsou navíc sužována smogem v důsledku výfukových zplodin a využívání uhlí k vytápění domů, napsala agentura Reuters.

"Tento projekt přispěje ke zlepšení životního prostředí v naší zemi," uvedl náměstek ministra energetiky Michal Kurtyka. Ministerstvo chce do roku 2018 zavést nové zákony regulující vývoj automobilů s elektrickým pohonem a vytvořit zvláštní fond, který by podporoval výrobu i navrhování prototypů polských elektromobilů.

Čtyři přední polské energetické společnosti PGE, Tauron, Enea a Energa minulý týden oznámily, že hodlají založit firmu ElectroMobilityPoland podporující využívání elektromobilů. Zatím však není jasné, zda plánují elektromobily rovněž vyrábět.

V současnosti jezdí po polských silnicích pouze málo elektromobilů. Ministerstvo energetiky v rámci snahy o podporu tohoto způsobu dopravy hodlá zajistit majitelům elektromobilů daňovou úlevu a poskytnout subvence na prvních 100.000 vozů.

Polsko podporou elektromobilů reaguje rovněž na problémy kolem noční výroby elektřiny. Velké elektrárny není možné během noci vypnout. Spotřeba elektřiny je přitom v noci mnohem nižší než ve dne, takže je velká část produkce elektráren promrhána. Nabíjení elektromobilů by ale mohlo noční poptávku po elektřině zvýšit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů