Úterý, 19. března 2024

Škoda Electric dodá deset elektrobusů pro Arrivu

Škoda Electric dodá deset elektrobusů pro Arrivu

Škoda Electric uspěla ve výběrovém řízení na dodávku elektrobusů pro společnost Arriva Morava. Ta bude vozidla provozovat v Třinci v rámci tamního systému městské hromadné dopravy. Hodnota zakázky přesahuje 130 milionů korun.

,,Elektrobusy, které budeme dodávat, jsou moderní bezemisní vozidla šetrná k životnímu prostředí s velmi tichým chodem. Vozy mají typové označení Škoda Perun HE. Při jejich výrobě využíváme nové atraktivní karoserie Solaris Urbino. Jedná se o velmi důležitý referenční projekt z hlediska rozvoje využití elektrobusů i v dalších městech," říká člen představenstva Škoda Electric Karel Majer.

Škodovácké elektrobusy nahradí na páteřních linkách v Třinci doposud využívaná dieselová vozidla. Vozy budou obsluhovat během dne linky o délkách 110 až 150 kilometrů. Nabíjení baterií bude probíhat v depu v noci, každý z elektrobusů bude mít zpočátku vlastní malé dobíjecí zařízení. ,,V budoucnosti se projekt rozroste o automatickou dobíjecí infrastrukturu přímo na vybraných zastávkách a dojezd a využití vozidel se tak ještě zvýší. Město Třinec se tak stane bez nadsázky pilotním projektem a ukázkou možností budoucího směru městské hromadné dopravy nejen v ČR ale v rámci celé Evropy," doplňuje obchodní ředitel Radek Svoboda ze společnosti Škoda Electric.

,,Doprava se významnou částí podílí na prašnosti a zhoršené kvalitě ovzduší v Třinci, proto je naší povinností dělat všechno pro to, abychom životnímu prostředí pomohli. Třinec přijal koncept chytrého města, který v sobě obsahuje i podporu čisté mobility a ,,chytrého" systému dopravy. O využití elektrické energie ve veřejné dopravě usilujeme se společností Arriva už delší dobu, proto máme velikou radost, že bude Třinec mezi prvními městy v ČR, kde budou tyto moderní ekologicky čisté elektrobusy jezdit. Zlepšení kvality ovzduší znamená rovněž zlepšení kvality života, což je pointou hesla ,,Třinec - město nabité energií", říká starostka Třince Věra Palkovská.

Elektrobusy Škoda Perun jsou čistě bateriové bezemisní vozy, které díky svému tichému a ekologickému provozu mohou nahradit dieselové autobusy v historických centrech nebo obytných zónách. Škoda Electric se řadí k firmám, které úspěšně rozvíjejí projekty v oblasti elektromobility v tuzemsku i zahraničí - zkušenosti s vozy Perun mají například v Hradci Králové a v Plzni, kde jsou v provozu dva elektrobusy Škoda Perun HP. Zároveň je zde v provozu nová nabíjecí stanice ze Škodovky. Celý projekt vývoje elektrobusů včetně stavby nabíjecí stanice je v Plzni zastřešen prestižním evropským projektem ZeEUS (Zero Emision Urban Bus System), který se věnuje různým řešením elektromobility v oblasti veřejné dopravy a zapojeny do něj jsou i Barcelona, Londýn, Stockholm, Münster, Bonn a Cagliari.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů