Úterý, 19. března 2024

Ostravští strážníci testují elektromobily

 Ostravští strážníci testují elektromobily

Ostravští strážníci si dnes do testovacího provozu převzali dva elektromobily značky BMW. Vozidla bude mít Městská policie Ostrava (MPO) zapůjčena půl roku, nebo do najetí 6000 kilometrů, řekl dnes novinářům primátor Tomáš Macura (ANO). Připomněl, že vedení města usiluje o zavedení ekologičtějších způsobů dopravy. Právě testování elektromobilů, které jsou v tradičních barvách MPO, má ukázat, zda by v budoucnu tato vozidla bylo možno využívat i u policie.

Testované elektromobily budou využívány v přímém výkonu služby. Jedno budou mít k dispozici strážníci z úseku prevence a propagace, další pak městští policisté z operativního oddílu. Do Česka bylo zapůjčeno na testování celkem 11 elektromobilů. Kromě ostravských strážníků je zkouší například policisté v Praze či strážníci v Brně, Plzni, Zlíně, Pardubicích, Písku a Českých Budějovicích.

"Ostravská městská policie je jedinou v České republice, která využívá hned dva elektromobily. V následujících týdnech budou testovány. Byl bych rád, kdyby se ukázalo, že i elektromobily jsou vhodným typem aut pro výkon služby strážníků a mohlo by jít o další možnost při ekologizaci jejich vozového parku," uvedl primátor. Ostrava postupně obměňuje vozy strážníků tak, aby na konci roku 2018 měli k dispozici jen auta na stlačený zemní plyn (CNG).

Ostrava plánuje, že elektromobily ukáže veřejnosti na Dni Země, Dni policie, Dnech NATO nebo mezinárodním setkání jízdních policií. Město před časem rovněž získalo z Národního programu životní prostředí dotaci ve výši 2,2 milionu korun na nákup 24 ekologických automobilů - 18 bude na CNG a šest bude elektromobilů. Z toho 17 vozidel na CNG bude směřovat právě k městským strážníkům. Elektromobily už například využívají policisté v Los Angeles nebo Ženevě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů