Sobota, 20. dubna 2024

Sněmovna podpořila nová pravidla pro označování chemických látek

Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení podpořila návrh takzvaného chemického zákona, který stanovuje nová pravidla pro balení, označování a klasifikaci chemických látek a jejich směsí. Zákon má přispět ke zvýšení bezpečnosti při výrobě a dovozu chemických látek, při jejich uvádění na trh a používání. Poslanci poslali návrh do druhého čtení, nyní by se jím měl zabývat výbor pro životní prostředí.

Sněmovna podpořila nová pravidla pro označování chemických látek

Zákon má uvést do souladu českou praxi s požadavky Evropské unie. Na nová pravidla se podle předlohy musí připravit víc než českých 2000 firem. Analýzu nákladů chemického průmyslu na přizpůsobení se novým požadavkům nechalo ministerstvo průmyslu a obchodu vypracovat už v roce 2006, celkové náklady by měly vystoupat na stamiliony korun.

Zákon by měl začít platit v březnu příštího roku. Pro chemické látky budou nová pravila platit hned, pro chemické směsi až od roku 2015. Výrobci směsí si tak budou moci až do tohoto roku vybrat, zda budou používat současné označení, nebo nové.
Zavedení jednotného značení by mohlo přinést i jisté úspory, a to především v oblasti obchodu. Podle ministerstva životního prostředí se ale projeví patrně až v době, kdy globální značení budou používat i výrobci mimo EU.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů