Čtvrtek, 28. března 2024

Zrušení podpory šetrné energie elektřinu lidem nezdraží

Zrušení podpory šetrné energie elektřinu lidem nezdraží

Plánované zrušení osvobození elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) od daní její cenu pro koncové zákazníky nezmění. Vyplývá to z tiskového prohlášení, které v pondělí vydalo Ministerstvo financí (MF). To do připravované novely energetického zákona prosadilo, že OZE mají přijít o výjimku, díky níž se z nich nemusela platit daň z elektřiny. Podle MF je hlavním důvodem návrhu možné zneužití daňových úlev. Daň ve výši 28,30 korun za megawatthodinu platí v Česku obchodníci s elektřinou od roku 2008.

"Provádění kontroly oprávněnosti uplatněného osvobození je v praxi velmi problematické. Z hlediska správy daně by tedy toto zrušení napomohlo k eliminaci daňových úniků, respektive zneužívání, které lze po zkušenostech s obdobnými úlevami očekávat," uvedlo ministerstvo.

Ekologicky šetrná elektřina se prokazuje "průkazem původu", který vydává Operátor trhu s elektřinou (OTE). Průkaz je plně obchodovatelný a převoditelný. Česko proto musí přijímat průkazy i z jiných evropských států. A právě v tom vidí ministerstvo problém. "V některých zemích je těchto certifikátů přebytek a jejich prodejní cena je minimální. V důsledku toho vzniká značné riziko jejich nekontrolovatelného přesunu na český trh a hromadného zneužívání daňové úlevy," doplnilo ministerstvo.

Podle deníku E15 vybral loni stát na dani z elektřiny 1,3 miliardy korun, nová úprava by mohla do státního rozpočtu přinést dalších více než 300 milionů.

Tento návrh není jediný, který se v novele energetického zákona týká obnovitelných zdrojů. Jejich výrobcům chce stát pro změnu stanovit maximální množství elektřiny s nárokem na státní podporu.

Novela zákona by měla být schválena do konce letošního roku, v současné době ho projednává Legislativní rada vlády.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů