Sobota, 20. dubna 2024

Obnovitelné zdroje loni vyrobily 30 procent elektřiny v Německu

Obnovitelné zdroje loni vyrobily 30 procent elektřiny v Německu

Význam obnovitelných zdrojů pro německou energetiku sice nadále roste, v loňském roce se podílely téměř z jedné třetiny na celkové výrobě elektřiny. Přesto nejvýznamnějším energetickým zdrojem nadále zůstává uhlí, uvedlo Sdružení energetiky a vodárenství (BDEW).

Celková výroba elektřiny v Německu loni vzrostla o tři procenta na 647,1 terawatthodiny (TWh). Výroba v obnovitelných zdrojích se meziročně zvýšila o 19 procent na 194,1 TWh a jejich podíl na produkci elektřiny v zemi vzrostl z 26 na 30 procent.

"Je potěšující, že obnovitelné zdroje získávají stále větší význam pro německý energetický mix. Zároveň se však ukazuje, že obnovitelné zdroje budou muset být ve větší míře vystaveny konkurenci na trhu," sdělila ČTK Hildegard Müllerová z BDEW. V současnosti získávají solární, větrné i další "zelené" elektrárny provozní podporu a zároveň má elektřina z obnovitelných zdrojů přednost při uplatňování na trhu.

Nejvýznamnějším zdrojem pro německou energetiku nadále zůstává uhlí. Na celkové výrobě elektřiny v zemi se černouhelné a hnědouhelné elektrárny v roce 2015 podílely celkem 42,2 procenta. Meziročně to znamenalo pokles o 1,5 procentního bodu.

Klesá také význam jaderné energetiky, jejíž podíl na výrobě elektřiny v Německu loni dosáhl 14,1 procenta, o 1,4 procentního bodu méně než v roce 2014. K poklesu přispělo i červnové odstavení bavorské jaderné elektrárny Grafenrheinfeld. Německo nyní provozuje ještě osm jaderných reaktorů, do roku 2022 by měly ukončit provoz všechny.

Německo chce do budoucna svou energetiku založit na obnovitelných zdrojích, v roce 2035 by měly pokrývat 55 až 60 procent celkové spotřeby elektřiny. Po odstavení jaderných elektráren by se měl postupně zvyšovat i význam uhelných zdrojů.

Německá ekologická sdružení vítají rozvoj obnovitelných zdrojů a odklon od jaderných, zároveň ale žádají i rychlejší snižování významu fosilních paliv, a to i mimo energetický sektor. "Ve výrobě elektřiny už obnovitelné zdroje získaly významný podíl. Jejich výstavba ale musí pokračovat, aby ekologická elektřina hrála větší roli i v zajištění tepla a v elektromobilitě," sdělil ČTK Philipp Vohrer z Agentury pro obnovitelné zdroje (AEE). Podle něj je takový postup nutný pro splnění klimatických cílů, k nimž se Německo zavázalo loni v prosinci na konferenci v Paříži.

Jakub Stříhavka

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů