Čtvrtek, 25. dubna 2024

Audience v podzemí zahájila Dream Factory i oslavy 20 let Dlouhých strání

Audience v podzemí zahájila Dream Factory i oslavy 20 let Dlouhých strání

Charismatický Norbert Lichý v roli Sládka zahájil dvěma představeními Havlovy Audience festival Dream Factory Ostrava. Prolog festivalu se přitom uskutečnil netradičně v podzemních běžně nepřístupných prostorách přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně, která letos slaví 20 let od zahájení provozu. Jedním z hlavních partnerů festivalu, jež přiváží na sever Moravy špičkové inscenace z celé republiky a zároveň oživuje zdejší průmyslové areály, je Nadace ČEZ.

Představení se kromě divadelních nadšenců zúčastnili také pozvaní hosté, mezi kterými nechybělo několik dnes již seniorů, kteří se v 80. a 90. letech podíleli na výstavbě elektrárny. ,,Byl to úžasný nápad. Na takové zahájení oslav výročí Dlouhých strání se bude dlouho vzpomínat," řekl Miroslav Kopřiva, který dříve šéfoval výstavbě elektrárny a dnes je mimo jiné starostou nedalekých Velkých Losin.

Spokojení byli i divadelníci. "Byť se náš festival koná letos již poosmé, mám pocit, že teprve v den, kdy jsme uvedli Audienci v přečerpávací vodní elektrárně na Dlouhých stráních, dostála naše Dream Factory patřičně svého názvu. Byl to pro nás všechny nezapomenutelný zážitek," řekl ředitel festivalu Tomáš Suchánek.

Improvizované pódium s hledištěm vyrostlo zhruba 130 metrů pod povrchem masivu kopce a 300 metrů od vstupu do větrací štoly, v místech, do kterých se účastníci exkurzí běžně nedostanou.

Po jesenickém prologu odstartuje Dream Factory Ostrava v ostravských divadlech a kulturních centrech na konci května a vyvrcholí o prvním červnovém víkendu v industriálním prostředí Dolu Hlubina. Kromě ostravských souborů se na festivalu představí Dejvické divadlo, Divadlo Na zábradlí, Švandovo divadlo, Divadlo v Dlouhé, Klicperovo divadlo z Hradce Králové nebo Činoherák Ústí.

dlouhe

,,V podstatě mně neřekli rovnou, že budu hrát uprostřed skály. Informace přicházely postupně, abych neutekl hned. Pak mi došlo, že budu hrát v něčem, jako je důl. To by mne jako Ostraváka překvapit nemělo. A že tam bude nepřetržitě a nahlas hučet vzduchotechnika. To už bylo na zamyšlenou, protože divadlu tak nějak musí být rozumět. Ale když to začalo, a diváci a my si zvykli, začaly první smíchy, znovu mne dojala ta síla divadla... Komunikace... Chtít sdělit a být schopen příběh vnímat. A připadlo mi, že je to přece naprosto přirozené místo. Uprostřed skály. A za ten pocit to stálo."

Norbert Lichý

PS: Poprvé jsem si po Audienci nebyl jist, zda jsem vyčerpán nebo pouze přečerpán.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů