Úterý, 19. března 2024

Cíl Senegalu výrazně zvýšit podíl OZE při výrobě elektřiny je i příležitostí pro české firmy

Cíl Senegalu výrazně zvýšit podíl OZE při výrobě elektřiny je i příležitostí pro české firmy

Minulý měsíc se prezident Sall osobně zúčastnil otevření první velké solární elektrárny v Bokhol na severu Senegalu o výkonu 20MW, s plánovaným rozšířením o 34MW. Jedná se o první z celé řady projektů, které mají značně zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie (OZE) na výrobě elektřiny.

Vláda plánuje dosáhnout výroby 20 % elektřiny z OZE do roku 2017 a lze předpokládat, že tento trend bude i nadále pokračovat, čehož mohou využít i české firmy aktivní v tomto sektoru.

Senegal má značný potenciál pro využití OZE. Vláda obnovitelné zdroje a především výrobu elektřiny z těchto zdrojů podporuje i s ohledem na velkou závislost na elektrárnách spalujících ropné produkty, což během období vysokých cen ropy vedlo k vysokým nákladům na výrobu elektrické energie a i cenám elektřiny.

V Senegalu je několik dalších projektů výstavby větších solárních i větrných elektráren, mezi které patří výstavba větrné elektrárny v Taiba Ndiaye 75 km severovýchodně od Dakaru s výkonem 125 MW za 305 milionů Euro, kterou se zavázala ze čtvrtiny financovat americká společnost American Capital.

Investiční společnost Meridiam a senegalský fond Fonsis se dohodly začátkem roku 2016 na stavbě solární elektrárnu Santhiou Mékhé (30MW) s uvedením do provozu ještě tento rok. Další solární elektrárna s výkonem 30MW by měl být zprovozněna v lednu 2017 v Méouane v regionu Thi?s severovýchodně od Dakaru. Navíc bylo realizováno mnoho malých projektů instalace solárních panelů určených pro domácnosti nebo bloky domů.

I přes uvádění do provozu nových elektráren je s ohledem na silný ekonomický růst přesahující 6 % HDP ročně a pokračující elektrifikaci země v Senegalu stále nedostatek elektrické energie. Proto je možné se domnívat, že v Senegalu v tomto sektoru existuje i pro zahraniční investory značný potenciál. České firmy, které mají zkušenosti s výstavbou slunečních i větrných elektráren, by se mohly na tomto trhu dobře uplatnit. V případě zájmu může zastupitelský úřad v Dakaru zprostředkovat kontakty na místní instituce, které potencionálním zájemcům dodají detailnější informace o investování v Senegalu zahraničními subjekty.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Dakaru (Senegal). Autor: Mgr. Pavel Zástěra, ekonomický diplomat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů