Úterý, 19. března 2024

V Litoměřicích vznikne centrum výzkumu geotermální energie

V Litoměřicích vznikne centrum výzkumu geotermální energie

V Litoměřicích bude centrum zaměřené na výzkum geotermální energie. Dnes realizaci projektu výzkumné infrastruktury nazvané RINGEN zahájili jeho účastníci. Centrum má stát v areálu bývalých Jiříkových kasáren na podzim.

Stavba vyjde na zhruba 50 milionů korun, celý projekt na asi 130 milionů korun. Náklady by měla uhradit dotace z ministerstva školství. "Život v Litoměřicích budování centra nezatíží. Stavba bude hotova do konce příštího roku," uvedl místostarosta Karel Krejza (ODS). Vědci by měli v centru působit od roku 2019.
Přípravy na projekt využití energie ze středu Země začaly v Litoměřicích v roce 2004. "Důvody byly sobecké. Chtěli jsme dýchat čerstvý vzduch. Dnes je to výrazně lepší, ale to neznamená, že bychom na zlepšení ovzduší měli rezignovat," řekl Krejza.
"Cílem je využít geotermii, dát ostatním městům směr za minimálních rizik a maximálního snížení nákladů," dodal místostarosta.
Výzkumný vrt na přelomu let 2006 a 2007 ověřil předpoklady expertů týkající se teploty a geologické struktury. Hlubinná geotermální energie představuje podle odborníků prakticky nevyčerpatelný zdroj obnovitelné energie. Hlavním cílem projektu RINGEN je ověřit možnosti čerpání zemského tepla v hloubkách tři až pět kilometrů, kde teplota dosahuje 100 až 150 stupňů a lze ji používat jako zdroj vytápění nebo k výrobě elektřiny.
V budovaném centru budou odborníci podle ředitele projektu Tomáše Fischera z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy testovat nové vrtné technologie. Zabývat se budou propustností hornin pro tvorbu podzemních geotermálních výměníků a seismickým monitorováním. Pracoviště bude také poskytovat specializované služby různým průmyslovým a stavebním oborům, zázemí pro výzkum budou moci využít vysoké školy.
Dalším krokem po zbudování centra je realizace samotného hlubokého vrtu. Náklady se odhadují na 900 milionů korun, žádost o dotaci z ministerstva školství město už podalo.
Litoměřice jsou jediným městem v ČR, které mají povolen zvláštní zásah do zemské kůry. Díky vědeckému středisku, na jehož vzniku se podílí Univerzita Karlova, se mají stát centrem výzkumu geotermální energie v celé Evropě.
Získaná geotermální energie by mohla v budoucnu sloužit k vytápění Litoměřic. Teplo by se převádělo do nynější distribuční soustavy. Mělo by to být ekologičtější a také levnější než využívat konvenční zdroje.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů