Pátek, 29. března 2024

Legislativní smršť ve sněmovně: solární elektrárny, multimiliardový přílepek pro ČEZ

Legislativní smršť ve sněmovně: solární elektrárny, multimiliardový přílepek pro ČEZ

Ekologické organizace napsaly poslancům a požádaly je, aby schválili snížení podpory pro solární elektrárny a vrátili českým rodinám až 68 miliard korun, které loni speciálním přílepkem k zákonu věnovali společnosti ČEZ. Oba důležité body bude dnes schvalovat Poslanecká sněmovna.

Multimiliardový přílepek o emisních povolenkách

Poslanci loni v létě vzali miliardy korun za povolenky ke znečišťování, kterými stát mohl pomoci domácnostem se zateplováním domů, a věnovali je ČEZ a dalším energetickým společnostem. Kontroverzní klauzule, která následovala krátce po takzvané toskánské aféře, vyvolala velké pobouření. Dnes budou hlasovat o návrhu na vyškrtnutí příslušného bodu ze zákona [1].

Přečtěte si informační list, který ekologické organizace zaslaly poslancům:
www.hnutiduha.cz

Martin Sedlák z Hnutí DUHA řekl:
"Poslanci se musí rozhodnout, zda jim více záleží na rodinách, nebo na Martinovi Romanovi. Příjmy povolenek za znečištění jsou výborná příležitost investovat peníze do zateplování domů, které by srazilo dovoz plynu z Ruska i účty za vytápění. Obchodování s povolenkami je tady kvůli snižování emisí. Rozhodně ne proto, aby na něm ČEZ vydělával desítky miliard."

Jiří Jeřábek z Centra pro dopravu a energetiku řekl:
"Zákonodárci dostali dva roky na schválení pravidel rozdělování povolenek, ale měli jasno za pár dní: navýšení zisků ČEZu v podobě povolenek na znečišťování zdarma je jejich prioritou."

Schvalte snížení podpory pro solární elektrárny

Ekologické organizace napsaly všem poslancům a požádaly je, aby schválili vládní návrh, který umožní snížit podporu pro solární elektrárny. Argumentují, že novela zákona je velmi dobrá zpráva pro čistou energetiku: potvrzuje, že podpora pro obnovitelné zdroje zabrala a motivovala výrobce k rychlému snižování nákladů [2]. Výrobní cena solární elektřiny klesala dokonce rychlejším tempem, než autoři původního zákona očekávali. Loni spadla o více než 20 procent. Proto se podpora musí nyní přizpůsobit, aby držela tempo s inovacemi a nebyla zbytečně vysoká.

Ale ekologické organizace také varovaly před pozměňovacími návrhy poslanců Oldřicha Vojíře a Ondřeje Plašila, které by bránily řešení a stály miliardy korun navíc.

Přečtěte si informační list, který ekologické organizace zaslaly poslancům:
www.hnutiduha.cz

Edvard Sequens z Cally řekl:
"Novela zákona o obnovitelných zdrojích energie mohla být schválena v loňském roce a reálné ceny pro sluneční elektrárny by tak platili již letos. Ale to by třeba ČEZ nezvládl postavit své megaprojekty."

Martin Sedlák z Hnutí DUHA doplnil:
"České solární elektrárny už teď snižují exhalace o množství, které odpovídá výfukovým plynům ze 48 tisíc aut. Důvodem pro změnu v zákoně je vlastně fenomenální zlevnění solární energetiky. Náklady na sluneční elektrárny se jenom během loňského roku propadly o dalších dvacet procent. Zákon velmi dobře motivuje k inovacím a snižování nákladů, proto je potřeba výkupní ceny v některých případech upravit, aby odpovídaly trendu. Vládní návrh je celkem rozumný a napsali jsme všem poslancům, aby jej schválili. Pozměňovací návrhy některých poslanců ODS hrají do karet jen velkým projektům a brání řešení problému."

Kontakt:
Martin Sedlák, Hnutí DUHA, telefon 737 128 471, email martin.sedlak@hnutiduha.cz
Edvard Sequens, Calla, telefon 602 282 399, email edvard.sequens@calla.cz
Jiří Jeřábek, Centrum pro dopravu a energetiku, telefon 775 692 169, email jiri.jerabek@ecn.cz

Poznámky:

[1] Podrobnosti v informačním listu na www.hnutiduha.cz

[2] Podrobnosti v informačním listu na www.hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů