Čtvrtek, 28. března 2024

Polský eurokomisař popírá globální oteplován

Polský eurokomisař popírá globální oteplován

Českému prezidentu Václavu Klausovi přibyl nečekaný názorový spojenec. Evropský komisař pro rozpočet Janusz Lewandowski šokoval své kolegy z Komise, když v rozhovoru pro polský magazín zpochybnil globální oteplování. Mluvčí předsedy Evropské komise ale EurActivu řekl, že Komise je v otázce klimatických změn jednotná.

V rozhovoru pro polský magazín Novy Przemysl (Nový průmysl) komisař Janusz Lewandowski prohlásil, že s cíli EU v oblasti klimatických změn nesouhlasí a ústup od uhelných elektráren označil za "tragédii" pro Polsko.

Anglickou verzi rozhovoru zaslalo hnutí Greenpeace EurActivu a britskému Guardianu.

Rozhovor vyšel krátce poté, co Polsko v Radě ministrů životního prostředí zablokovalo navýšení unijního cíle v oblasti snižování emisí CO2 a jen pár dní před začátkem polského předsednictví v Radě EU.

"Teze, podle níž je energie z uhlí hlavní příčinou globálního oteplování, je velmi sporná," uvedl komisař. "Krom toho, nad 'globálním oteplováním' jako takovým čím dál víc visí otazník," dodal.

Lewandowski, který má v Evropské komisi na starosti unijní rozpočet, v rozhovoru dále řekl, že cíle EU v oblasti klimatických změn (zvýšit do roku 2020 podíl obnovitelných zdrojů na 20 %, snížit emise skleníkových plynů o 20 % a snížit spotřebu energií o 20 %) jsou pro polskou ekonomiku "přehnaně ambiciózní".

Polští politici musejí podle komisaře Evropskou unii přesvědčit, že "k rychlému odklonu od energie z uhlí nesmí dojít". "To by byla pro Polsko katastrofa," řekl v rozhovoru.

Podle zjištění vědců z Mezivládního panelu OSN pro klimatické změny je oteplování planety, ke kterému v posledních desetiletích dochází, ovlivněno lidskou činností. Tyto závěry však mají řadu odpůrců, v České republice zosobněných především v postavě českého prezidenta Václava Klause.

Greenpeace uvádí, že mnoho skeptiků podporují vlivné průmyslové společnosti. V jedné ze svých studií hnutí uvedlo, že energetická společnost Exxon Mobil od roku 1998 skeptiky podpořila v souhrnu částkou 22 milionů dolarů.

Komise je prý jednotná

Mluvčí předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa Michael Karnitschnig označil vyjádření komisaře Lewandowského za jeho soukromé názory.

"Komise je ve věci klimatických změn zcela jednotná," řekl mluvčí EurActivu. "Není to žádná výzva, ani zásadní otázka," dodal.

Zástupci sdružení Greenpeace si to ale nemyslí. Lewandowski podle něj magazínu dával rozhovor z pozice komisaře. "Komisař by se měl k celé věci jasně vyjádřit a měl by svá slova vysvětlit," řekl EurActivu mluvčí hnutí Joris den Blanken. "Pokud to neudělá, bylo by vhodné zvážit důsledky pro jeho roli v Evropské komisi," dodal.

Mluvčí komisaře Lewandowského Patrizio Fiorilli odmítl, že by poznámky komisaře byly jakkoli "abnormální", extrémní nebo osamocené. Nechtěl ale říci, jestli si komisař za svými výroky stojí.

Pozice komisaře podle mluvčího vyplývá z toho, že "90 % polské energie pochází z uhlí, a on má proto z tempa změn obavy".
"Nemůžete chtít, aby se na všech 27 členských zemí uplatňovala stejná pravidla bez ohledu na to, jaká je jejich výchozí pozice," uvedl Fiorilli.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů