Pátek, 19. dubna 2024

Kocourek předčil očekávání...

Kocourek předčil očekávání...

Ne, opravdu jsem nevěřil, že ministerstvo průmyslu pod vedením bývalého šéfa dozorčí rady ČEZ Martina Kocourka předloží návrh energetické koncepce, který by bylo možné označit za moderní, či snad dokonce trvale udržitelný. Čekal jsem nějakou formu skanzenu uhelných a fosilních technologií, potlačování rozvoje obnovitelných zdrojů a podceňování enormního tuzemského potenciálu energetických úspor (zejména v oblasti zateplování domů).

Horší, než jsme čekali

Výsledek však předčil nejhorší očekávání - spíše než o skanzen jde o panoptikum. Debatu o počtu nových reaktorů (10-15) či zbouraných obcí (dvě) si však nechme na později a podívejme se, jak je Kocourkův plán v souladu se sliby a plány současné vládní tříkolky a jejích jezdců.

Loni na jaře politici všech nyní koaličních stran (včetně Petra Nečase na rozkvetlém Petříně) slibovali voličům, že ochrání před vyvlastňováním obyvatele severních Čech ohrožené rozšiřováním uhelných povrchových velkolomů.

V létě 2010 si nová vláda vetkla zachování územních ekologických limitů těžby a škrtnutí komunistických vyvlastňovacích paragrafů z horního zákona přímo do koaliční smlouvy a následně programového prohlášení vlády.

Ještě v prosinci ministr Kocourek na konferenci IVD tvrdil, že s prolomením limitů nesouhlasí.

V únoru 2011 pak tentýž pán tvrdil místním starostům i novinářům, že s těžbou na dole Frenštát v Beskydech se při přípravě státní energetické koncepce nepočítá (a premiér Nečas jim to údajně potvrdil).

Bezva. V normální zemi bychom měli my z Litvínova i kolegové z Beskyd až do konce volebního období klid. Jenže žijeme v Česku. Srovnejme si proto nyní výše uvedené sliby s aktuálním návrhem státní energetické koncepce, který minulý týden poslal Kocourkův úřad vybraným kolegům. Pro zvýšení autenticity si dovolím citovat doslova:

"Ponechat podmínku výjimečného použití vyvlastňovací procedury na ochranu zásob vyhrazených nerostů v Horním (sic!) zákoně." Vzhledem k tomu, že institut vyvlastnění je výjimečný již ze své podstaty, jde fakticky o zachování současného stavu, který koalice chtěla změnit.

"V neposlední řadě se předpokládá cca po roce 2030 využití ložiska černého uhlí v lokalitě Frenštát." "V oblasti těžby hnědého uhlí odstranit nesystémové administrativní překážky hospodárného využití domácích zásob hnědého uhlí včetně zachování možnosti využití zásob za tzv. územně ekologickými limity."

Maska pro premiéra

Líp by to nenapsali ani uhlobaroni (pokud to tedy nepsali). Je třeba přiznat, že zbourání Horního Jiřetína a pochod rypadel pod okna lidí v Litvínově navrhují ze tří předložených variant aktivně jen dvě. Ministerstvo průmyslu je ale výslovně preferuje. S těžbou v Beskydech pak počítá ve všech třech scénářích.

Možná si vláda řekne, že už je veřejnosti k smíchu do té míry, že ji nějaká další ostuda navíc a podraz na pár stovek tisíc voličů ze severních Čech a Valašska nerozhází (ministr Kocourek už si to zjevně řekl). Premiér Nečas si možná pro návštěvy svého valašského volebního obvodu pořídí slušivou masku, nebo mu Zdeněk Bakala nechá vyrazit pod Rožnovem soukromý kanál. Patřím ale k optimistům, kteří věří, že ne.


Autor je vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace a občan Litvínova
Jan Rovenský

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů