Pátek, 19. dubna 2024

Svoboda: Povolenky ovlivní ceny elektřiny; ČEZ nechce plynovody

Svoboda: Povolenky ovlivní ceny elektřiny; ČEZ nechce plynovody

Obchodní ředitel společnosti ČEZ Alan Svoboda očekává, že plánované omezení počtu emisních povolenek stabilizuje jejich ceny a ovlivní i ceny elektřiny. Uvedl to dnes server Patria Online s odvoláním na agenturu Bloomberg. Svoboda zároveň vyloučil zájem skupiny ČEZ o převzetí sítě českých plynovodů Net4Gas, kterou se chystá prodat skupina RWE.

Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku Evropského parlamentu tento týden schválil dodatek směrnice, jehož cílem je snížení počtu emisních povolenek na roky 2013 až 2020. Tím by se měla zvýšit cena povolenek na trhu, který by se tímto způsobem stabilizoval a firmy by to motivovalo k investicím do ekologických opatření.

"Pokud jde o námi očekávaný budoucí vývoj, největší prostor ke zlepšení je právě v oblasti povolenek (na vypouštění) CO2, u kterých výbor Evropského parlamentu hlasoval o odebrání části nadbytečných povolenek, konkrétně návrhem bylo 1,4 miliardy (tun). To je skutečně pozitivní signál, na který zřejmě naváží další kroky s potenciálem časem podpořit ceny povolenek CO2 a skrze ně také ceny elektřiny," uvedl Svoboda. Do jaké míry mohou povolenky ceny elektřiny ovlivnit, Svoboda neupřesnil.

Obchodní ředitel ČEZ také uvedl, že ČEZ nebude usilovat o české plynovody Net4Gas kvůli nejisté budoucnosti jejich využití. "Mohu potvrdit, že nemáme zájem o tento typ akvizic, protože v něm vidíme jen málo synergií pro naše podnikání. Nadto výhled pro využitelnost těchto aktiv nepovažujeme za příliš optimistický," uvedl Svoboda.

Českou společnost RWE Transgas, která je součástí německého koncernu RWE, k prodeji tranzitních plynovodů přes Českou republiku nutí úspory, ke kterým firma musí přistoupit po rozhodnutí Německa zastavit do roku 2022 provoz všech jaderných elektráren v zemi. Odhady hodnoty Net4Gas se pohybují v řádu desítek miliard korun. Zájem o koupi plynovodů projevil podle médií například Energetický a průmyslový holding nebo investiční skupina KKCG.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů