Pátek, 19. dubna 2024

Německé zkušenosti s místními zdroji

Zástupci obcí a regionů z Německa a Rakouska představili v červnu v Praze během konference >>Na cestě k energetické soběstačnosti<< výsledky svých decentralizačních snah.

Německé zkušenosti s místními zdroji

Jejich společným jmenovatelem je to, aby peníze za energie neodcházely jinam a pomohly místnímu rozvoji.

Německé zkušenosti na zmíněné konferenci, kterou v rámci festivalu reSITE (s podtitulem Města pro život) pořádala Klimatická koalice ve spolupráci se sdružením Calla a AF CITYPLAN s. r. o./ /Ligou ekologických alternativ, představili starostové obcí Feldheim a Alheim.

PLNĚ SOBĚSTAČNÝ FELDHEIM

O poznatcích na poli decentralizace energetiky v obci Treuenbrietzen-Feldheim (Braniborsko) hovořil její starosta Michael Knape, který v roce 2010 spoluzakládal Evropskou síť energeticky soběstačných obcí.

Na území Feldheimu (140 obyv.) - místní části města Treuenbrietzen funguje v současnosti větrný a solární park, bioplynová stanice, výtopna na štěpku a v plánu je zbudování energetického zásobníku. Obec dodává elektřinu domácnostem i do veřejné sítě a díky přebytkům je zajímavá i pro podnikatelské subjekty.

Myšlenka na podporu energetické soběstačnosti se uskutečňovala mezi lety 1995 až 2010. První přišla na řadu výstavba větrných turbín, kterých je nyní 43. Solární park zase vznikal v bývalém vojenském areálu. Panely se díky zvláštnímu mechanismu otáčejí za sluncem a podle starosty jsou účinnější. Taková technologie tehdy na trhu nebyla, tak si obec postavila továrnu na její výrobu. V roce 2008 u Feldheimu postavili také bioplynku - živočišný trus nakupuje od místních zemědělců.

Feldheim je vůbec první obcí v Německu s vlastní elektrickou sítí, do níž připojila všechny budovy, vodárnu, kostel i firmy, které mají zájem. K vybudování sítě se rozhodla poté, co se dva roky marně pokoušela koupit část sítě od společnosti E.ON.

>>Našli jsme mezeru v zákoně a vytvořili akciovou společnost, do níž občané vložili kapitál 3000 eur, který se může dědit,<< vysvětlil starosta. Občané mají díky tomu na deset let garantované o 25 % nižší ceny elektřiny. V říjnu 2010 dosáhl Feldheim plné energetické soběstačnosti.

SOUSEDSKÁ SPOLUPRÁCE ALHEIMU

Velký kus cesty za energetickou soběstačností urazil i Alheim v Hesensku. Obec (5300 obyv.) si v roce 2004 stanovila za cíl, že spotřeba energií domácností bude v roce 2015 získávána z 80 % obnovitelnými zdroji. Podle starosty obce Georga Lüdtkeho, iniciátora vzniku regionálního spolku 11 obcí podél řeky Fuldy >>Pro Region Mittleres Fuldatal<<, už loni pro město vyrobili 73 % energie z OZE: ze slunce, vody a bioplynu. A testují novou technologii - úložiště pro větrnou energii jim staví firma Siemens. Solární panely má i škola, parkoviště nebo stodoly. Řidiči elektromobilů (které jsou podle starosty stále velmi drahé) mohou zdarma využít čtyři solární dobíjecí stanice.

I v Alheimu se daří rozvíjet podnikání a podporovat zaměstnanost. Dokladem je např. společnost Kirchner Solar Group, která zaměstnává 250 lidí a dodává zařízení pro solární energetiku.

Dosáhnout energetické soběstačnosti se Alheim snaží ve spolupráci s okolními obcemi Bebra a Rotenburg, tedy pro území o rozloze 236 m2 se 34 tisíci obyvateli (více na http://zubra.de). Tyto aktivity podporuje i spolková země Hesensko. Obce společně vytvořily tzv. masterplán, založený na budoucím energetickém mixu biomasy, fotovoltaiky a zejména větrné energie. Už nyní pokrývají stávající solární parky, vodní elektrárny, bioplynky a větrné elektrárny energetickou spotřebu domácností více než 50 %. Účelem těchto snah je, aby výdaje za energie neodcházely mimo region, nadnárodním společnostem.

Jak se v obcích podařilo přesvědčit občany, aby souhlasili např. s výstavbou >>větrníků<

AUTOR: SIMONA DVOŘÁČKOVÁ

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů