Pátek, 26. dubna 2024

Češi loni odevzdali více než 700 tun zářivek obsahujících rtuť

 Češi loni odevzdali více než 700 tun zářivek obsahujících rtuť

Češi loni odevzdali 734 tun úsporných zářivek, které mohly obsahovat více než 25 kilogramů toxické rtuti. Předloni jich bylo o téměř 200 tun více. Polovina vyřazených úsporných zářivek ale stále končí na skládkách komunálního odpadu, kde ohrožují životní prostředí. ČTK o tom dnes informovala Zuzana Adamcová z neziskové společnosti EKOLAMP, která spravuje sběrnou síť a svoz. Nejvíce zářivek se sesbíralo v Praze, Moravskoslezském a Středočeském kraji.

Lidé mohou úsporné zářivky nosit do více než čtyř tisíc sběrných míst, které jsou po celé republice. Sběrné nádoby jsou k dispozici téměř v každém obchodě s elektrotechnikou, supermarketu, na úřadě nebo sběrném dvoře. O tom, jak sbírat zářivky, ví asi dvě třetiny Čechů, do sběrného místa jsou ale ochotni ujít jen zhruba 1,5 kilometru.

Sběr vysloužilých svítidel, zářivek a žárovek se od roku 2005 řídí zákonem o odpadech. Ten stanoví, že za osvětlovací zařízení zodpovídá výrobce, a to až do doby ukončení jejich životnosti. Systém sběru hradí výrobci z recyklačních příspěvků, které platí lidé při koupi nové úsporné žárovky, zářivky a svítidla.

V českých domácnostech svítí podle průzkumu společnosti EKOLAMP kolem 64 milionů světelných zdrojů. Převažují wolframové žárovky, jejich počty ale meziročně klesají ve prospěch kompaktních zářivek a LED světelných zdrojů.

Jedna domácnost má průměrně 15 světelných zdrojů, za rok lidé koupí zhruba čtyři kusy a vyřadí alespoň tři. Zatím je podle zákona musejí k recyklaci odevzdávat firmy jako nebezpečný odpad, u domácností je to dobrovolné. Podle kritiků ale neexistuje dostatečná kontrola, jak lidé "úsporky" likvidují.

Zlepšit by to měl nový zákon o výrobcích s ukončenou životností, který připravilo ministerstvo životního prostředí v rámci velké novely odpadového zákona. V současnosti pracuje na paragrafovém znění, u něhož skončilo meziresortní připomínkové řízení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů