Úterý, 19. března 2024

Solar Global startuje investiční Fond obnovitelných energií. Počítá s výnosem 6 procent

Solar Global startuje investiční Fond obnovitelných energií. Počítá s výnosem 6 procent

Čtvrtý největší český provozovatel fotovoltaických elektráren Solar Global spouští investiční Fond Obnovitelných Energií (dále FOE), který se specializuje na nákup českých elektráren, vyrábějících elektřinu z obnovitelných zdrojů. Fond pod správou skupiny Solar Global majitelů Vítězslava Skopala a Františka Smolky, vznikl ve spolupráci s investiční skupinou AMISTA. Solar Global vložila do fondu část svého solárního byznysu v hodnotě 300 milionů korun. Celkově plánuje nákupem elektráren utratit až dvě miliardy korun. Investorům, u nichž chce peníze shánět, nabízí výnos 6 procent.

Nový fond zelené energie získal licenci od České národní banky, jeho bankou bude UniCredit a auditorem společnost KPMG.Generálním manažerem fondu se stal významný český manažer v energetice Jan Fousek, který v rámci skupiny Solar Global vede tři společnosti.

Fond nyní vlastní tři fotovoltaické elektrárny, které byly od původních vlastníků nakoupeny v letech 2015 - 2016. Podle Jana Fouska mají elektrárny stabilní tržby, které se blíží hranici 50 milionů korun ročně. Díky fixní struktuře nákladů a neexistenci pohledávek je podle něj vytvořen základ pro predikci zisku. ,,Počítáme s minimální výnosností 6 procent ročně, ale může to být i více,"uvádí generální manažer FOE.

Minimální vklad investora je půl milionu korun. Fond chce být volbou pro ty, kteří hledají nerizikovou investici s vysoce nadstandardním zhodnocením. ,,Investorům nehrozí ani problém s vyplácením podpory OZE. Ta je na celoevropské úrovni pevně zakotvena v unijní legislativě. Bonusem může být i fakt, že fond investuje pouze do rozvoje zelených energií. Do budoucna uvažujemeo rozšířeníinvestičního portfolia i do dalších oblastí OZE," dodává František Smolka, jeden ze zakladatelů fondu.

Podle zakladatelů fondu budou obnovitelné zdroje energie hrát stále významnější roli v energetickém mixu. ,,Trh OZE v Česku je velmi fragmentovaný a postupně začíná docházet ke konsolidaci. Vytváří to ideální pozici pro nákupy za zajímavých podmínek, a proto nabízíme dalším investorům šanci využít situaci k nadstandardnímu zhodnocení kapitálu,"říká druhý zakladatel fondu Vítězslav Skopal.

Díky zkušenostem a know-how, které má skupina Solar Global v oblasti obnovitelných zdrojů, dokáže fond vytipovat správný projekt k investici. Navíc díky sesterským firmám ve skupině umí elektrárny efektivně servisovat či jim obchodovat elektrickou energii.

Expanzi ve skupině Solar Global plánuje také firma Solar GlobalRoofs, a.s. Před několika lety pro své klienty z řad domácností i firem postavila podobné množství střešních fotovoltaických elektráren jako dodnes např. polostátní energetická skupina ČEZ. Nyní firma podle jejího ředitele Jana Fouska plánuje velký návrat na trh s instalacemi střešních solárních systémů včetně možností akumulace energie, čerpání dotací z programu Nová zelená úsporám (NZÚ), energetického poradenství či doživotního servisu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů