Čtvrtek, 28. března 2024

Fotovoltaické žně končí

Fotovoltaické žně končí

Fotovoltaický blázinec, boom sluneční energie, enormní nárůst počtu solárních provozoven, těmito slovy odborníci prorokovali vývoj fotovoltaiky v roce 2010. Byly jejich prognózy mylné? Začátek roku byl pro investice do výroby solární energie skutečně velmi výhodný. Ceny komponentů se rapidně snížily a výrazně se zkrátila doba návratnosti investic. Solární žně však netrvaly dlouho. V únoru je zmařily distribuční společnosti, které přestaly udělovat kladná stanoviska k žádostem o připojení nových solárních elektráren. Zkušení hráči na fotovoltaickém trhu toto opatření vnímají jako boj, ve kterém přežijí jen ti nejlepší. Spekulanti a firmy, kteří se na solárním boomu chtěli rychle přiživit, pravděpodobně skončí.

V únoru vyzval provozovatel energetické přenosové sítě ČEPS distribuční společnosti ČEZ, E.ON a Pražskou energetiku k zastavení udělování rezervací. Obával se, že by přílišné a rychlé zapojování solárních elektráren do sítě mohlo vést k narušení její stability a způsobit časté výpadky. "ČEPS nyní připravuje nová pravidla pro připojování obnovitelných zdrojů, která by mu pomohla odlišit spekulativní projekty. Kdy budou hotová zatím lze jen odhadovat," přiblížil současnou situaci jednatel společnosti HiTechSolar Ivo Malušek.

Podle jeho slov lze předpokládat, že dojde ke změně podmínek příjmu žádostí. "Distributor se pravděpodobně bude snažit zamezit podávání obrovského množství žádostí, na které bylo vydáno kladné stanovisko, a poté nebyla solární elektrárna z různých důvodů realizována. V budoucnu to může znamenat, vyčištění fotovoltaického trhu. Přežijí pouze velké kvalitní firmy a naopak zaniknou malé neprofesionální, které tento obor braly pouze jako možnost rychlé maximalizace zisku," poznamenal Malušek.

Udělování rezervací pro malé střešní instalace do 30 KWp by se podle Maluška mohlo znovu rozběhnout do konce roku 2010. "Může však být povoleno i za měsíc. Předpokládám, že realizace větších projektů by mohla být znovu povolena v roce 2011. V současné době řada investorů drží rezervace výkonů. Hledají pouze dodavatele komponentů či firmy, které jim zajistí realizaci elektrárny na klíč. Vše chtějí stihnout co nejdříve, ještě za výhodných letošních podmínek. Díky vysokému počtu těchto rezervací lze letos očekávat nejvyšší instalovaný výkon v historii," sdělil jednatel společnosti HiTechSolar.

Odborníci již počátkem roku 2009 předpovídali fotovoltaice slibnou budoucnost a nemýlili se. Statistiky Energetického regulačního úřadu (ERU) hovoří o obrovském nárůstu počtu solárních provozoven v průběhu loňského roku. Zatímco začátkem roku 2009 bylo evidováno 1534 provozoven, koncem tohoto roku se jejich počet vyšplhal na 6032. Instalovaný výkon vzrostl v roce 2009 šestinásobně. Počet provozoven stále roste. Statistiky z 1. dubna 2010 hovoří již o 7014 solárních elektrárnách!

"Vzrůstající podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů energie se dal předpokládat. Česká republika se k němu zavázala v přístupové smlouvě k Evropské unii s tím, že v roce 2010 bude podíl čisté elektřiny na hrubé spotřebě 8 %," poznamenal investiční ředitel společnosti HiTechSolar Vladimír Mléčka.

Společnost HiTechSolar se na českém trhu fotovoltaických systémů pohybuje již od roku 2004. Patří k průkopníkům v oblasti realizace solárních elektráren na klíč. "Máme na kontě řadu úspěšných projektů od velkých solárních parků po malé střešní instalace. Zajišťujeme dodávku kvalitních komponentů. Spolupracujeme výhradně s předními světovými dodavateli fotovoltaických technologií," přiblížil portfolio služeb společnosti HiTechSolar Malušek.

Přiložený graf / Statistiky ERU:
Znázorňuje celkový počet aktivních licencovaných provozoven využívajících k výrobě elektřiny energii slunečního záření, a také jejich celkový instalovaný výkon.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů