Čtvrtek, 28. března 2024

Výroba solární elektřiny v Německu loni stoupla o 60 procent

Výroba solární elektřiny v Německu loni stoupla o 60 procent

Produkce solárních elektráren v Německu se v loňském roce zvýšila o 60 procent. Její podíl na celkové výrobě elektřiny tak přesáhl tři procenta. Uvedl to dnes spolkový svaz solárního průmyslu BSW.

Německé solární elektrárny jsou nyní podle BSW schopny pokrýt spotřebu více než pěti milionů domácností. "Solární energie se stala nepostradatelnou součástí změny energetické strategie," uvedl šév BSW Carsten Körnig. Německá vláda se letos rozhodla opustit jadernou energii v reakci na havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima.

Celkový podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v Německu letos podle energetické asociace BDEW stoupl na 19,9 procenta z loňských 16,4 procenta. Podíl samotných solárních elektráren se zvýšil na 3,2 procenta z 1,9 procenta.

Solární průmysl nicméně podle odborníků musí uznat, že jeho produkce je navzdory rychlému růstu nestálá a že motorem jeho odvětví jsou i nadále státní dotace. Solární energie tak sice pomáhá snižovat závislost na ropě, plynu či uhlí, ale je velmi nákladná, napsala agentura Reuters.

Körnig nicméně upozornil, že náklady na výrobu solární elektřiny od roku 2007 klesly o polovinu. "Solární průmysl si stojí za svým závazkem radikálně snižovat náklady," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů