Pátek, 29. března 2024

Sanace v bývalém vojenském prostoru Ralsko stála půl mld Kč

Sanace v bývalém vojenském prostoru Ralsko stála půl mld Kč

Sanace starých ekologických zátěží v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku přišla na zhruba půl miliardy korun ze státních a evropských fondů. Do konce letošního roku by měla skončit, dál se bude ale situace monitorovat. ČTK to při dnešní návštěvě v prostoru řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO 2011).

Někdejší vojenský prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala až do počátku 90. let sovětská armáda. K vojenským účelům ale sloužil už zhruba od poloviny minulého století. Ralsko patří v zemi k nejzatíženějším lokalitám po pobytu sovětské armády. Největším problémem je letiště Hradčany, kde byla kontaminována podzemní voda i zemina, především leteckým petrolejem, kerosinem i pohonnými hmotami.

Sanace Ralska se musela zaměřit především na dekontaminaci podzemních vod a zasažené půdy. V lokalitě jsou desítky vrtů, kterými se znečištěná podzemní voda odčerpávala. Dvě třetiny z nich už se v minulosti ale podařilo odstranit, zbývá jich ještě 59, které by měly zmizet do konce roku. "Vytěžilo se tady více než 4000 tun ropných uhlovodíků, od roku 1991, kdy se to začalo likvidovat. Hlavní práce skončily v roce 2008, doteď pokračují, ale v mnohem menším rozsahu," řekl Brabec.

V areálu ale zůstaly stovky starých objektů, které jsou nebezpečné a potřebují demolici. Zhruba 210 budov, spíše ruin, patří Libereckému kraji, který část areálu od státu před deseti lety převzal. "Ono se to špatně počítá, protože objekty různě mizí, jak se rozpadají, a naopak nám tady přibývají černé skládky. Je nutné říct, že ten majetek má výrazně zápornou hodnotu," poznamenal hejtman Martin Půta (STAN). Přiznal, že kraj si na sebe před lety vzal úkol, který je nad jeho síly, pokud nedostane dotace ze státních či evropských fondů.

Podle Brabce bude možné na demolice či likvidaci skládek čerpat dotace, peníze by podle něj mohl kraj získat i z jiných programů než jen z oblasti životního prostředí. Hlavní otázkou je ale podle Brabce, co pak dál. "Tohle je určitě zóna, kterou by byla škoda nechat dál ladem, protože kolik takových ploch dneska v České republice je připravených na nějaký rozvoj?" řekl. Podle Půty chce kraj připravit projekt, který by zahrnoval různé záměry. Část prostoru by měla mít průmyslové využití, většina území by však měla sloužit cestovnímu ruchu.

Území Ralska je velmi cenné. Navzdory působení armády je tam nedotčená příroda s řadou přírodních památek. K těm nejvýznamnějším patří Vranovské skály s Juliinou vyhlídkou, Skalní divadlo s monumentální Skalní branou, vrch Stohánek se zbytky hradu, Široký kámen, jsou tu i přírodní rezervace Břehyně-Pecopala nebo Hradčanské rybníky s rašeliništi. Ralsko má i bohatou historii, centrální část - Kuřívody, byly založeny Přemyslem Otakarem II. jako královské město na území bezdězského panství. Osídlení tam však bylo už v mladší době kamenné. Ve vojenském prostoru vzniká geopark, který byl měl krajinu oživit a přilákat do ní turisty.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů