Čtvrtek, 28. března 2024

Těžba uranu pojede dál. Vyplatí se

Vláda posvětila další těžbu uranu, dokud bude výdělečná. Těžit by se mělo i v dalších oblastech. Ekologové jsou proti.

Těžba uranu pojede dál. Vyplatí se

V Česku se bude dál těžit uran, rozhodla včera vláda. Podle ministerstva průmyslu a obchodu je to ekonomicky výhodné a do budoucna i strategicky důležité. Ministerstvo proto nyní zvažuje těžbu i v dalších lokalitách. Podle odpůrců ale není těžba uranu pouze nešetrná k životnímu prostředí, ale i finančně nevýhodná.

"Vláda schválila pokračování těžby za předpokladu, že na ni nebude nutné vynaložit prostředky ze státního rozpočtu," uvedl premiér Petr Nečas po jednání kabinetu.

Návrh je podle něj v souladu s aktualizací Státní energetické koncepce, která s jadernou energií do budoucna počítá, i v souvislosti s výstavbou dvou nových bloků Jaderné elektrárny Temelín.

Vládní návrh tak pokračuje ve strategii, kterou v roce 2007 odstartoval tehdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Ten pomocí vládního usnesení zasáhl do probíhajícího útlumu těžby a nechal ji prodloužit do doby, dokud bude zisková.

Stalo se tak v důsledku stoupajících cen uranu na světových trzích, které z uranové rudy učinily poptávanou komoditu. Česko je navíc jedinou zemí Evropské unie, která ještě uran těží. "V devadesátých letech byla těžba nerentabilní. Od roku 2005 ale ceny uranu začaly prudce stoupat a dnes je těžba ekonomicky výhodná," řekl HN ředitel odboru hornictví a stavebnictví ministerstva průmyslu Zbyšek Sochor.

Státní firma Diamo, která loni v jediném funkčním dole v Rožné vytěžila přes 220 tun uranu, má s polostátní energetickou skupinou ČEZ smlouvu na odběr vytěženého uranu do roku 2014. Už teď ale ředitel Diama Jiří Jež tvrdí, že podle posledních geologických průzkumů vydrží těžba v Rožné až do roku 2018. "Brzy budeme domlouvat novou smlouvu na dodávky uranu," uvedl Jež.

Podle ministerstva průmyslu je pokračování těžby důležité ze dvou důvodů. První je strategický. Ministerstvo totiž očekává, že ceny uranu dlouhodobě porostou a zastavení těžby by znamenalo, že by se Česko zbavilo odborníků, kteří jsou schopni uranovou rudu těžit. "Lze předpokládat, že světová nabídka uranu nebude stačit poptávce asijských zemí, které se chystají stavět nové reaktory," říká Sochor. Druhým důvodem je rentabilita těžby. "Diamo je s loňským ziskem 122 milionů korun nezávislé na státním financování," dodává.

Aby stát udržel technologie a know-how, rozhodl se do roku 2014 prozkoumat možnost těžby uranu i v ložiscích Brzkov a Horní Věznice na Jihlavsku.

Podle Edvarda Sequense ze sdružení Calla bude ale muset investice do těžby zaplatit stát, protože Diamu na ně chybějí peníze. Zisky, které státní podnik v současnosti vytváří, považuje za nízké. "Je celkem jisté, že to budou miliardy korun ze státního rozpočtu, protože Evropská komise na to peníze nedá," míní Sequens.

Pokud by se začal uran těžit v současném množství i v nových oblastech, vydržely by podle Ježe jeho zásoby na dalších patnáct let.

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů