Čtvrtek, 28. března 2024

Z návrhu vládního prohlášení vypadla na poslední chvíli ochrana obcí před uhelnými doly. Proč asi?

Z návrhu vládního prohlášení vypadla na poslední chvíli ochrana obcí před uhelnými doly. Proč asi?

Návrh programového prohlášení vlády, který zveřejnil server IDNES.cz [1], neobsahuje ochranu severočeských obcí před rozšiřováním uhelných velkolomů kontroverzního podnikatele Pavla Tykače. Hnutí DUHA má přitom informace, že ministerstvo životního prostředí ochranu obcí do vládního prohlášení navrhovalo.

Vláda nenavrhuje ve svém prohlášení ochranu obcí před těžbou, přitom v témže dokumentu slibuje, že bude pracovat na účinných opatřeních pro snížení závislosti nejen na uhelných dolech, ale i na drahém dovozu ropy a plynu. Plánuje přelomový zákon o snižování spotřeby fosilních paliv dle britského vzoru, pokračování a zvětšení programu Nové zelená úsporám či pomoc rodinám s výměnou starých uhelných kotlů. Vláda tak fakticky sama nabízí lepší řešení, než je bourání obcí a znečišťování ovzduší.

Nezávislí experti spočetli, že samotné zateplování domů ušetří dvojnásobek energie, než se skrývá v uhlí za limity. A pokud sečteme možnosti snižování energetické náročnosti (175 milionů gigajoulů ročně) a čistých, obnovitelných zdrojů tepla (asi 171 milionů GJ), lze kompletně nahradit současnou spotřebu tepla (297 milionů GJ). Takže k vytápění nepotřebujeme vůbec žádný dovážený plyn ani špinavé uhlí [2].

Pokud vláda nerozhodne o ochraně obcí, předává jejich osud do rukou úředníků ministerstva průmyslu, kteří opakovaně navrhují limity prolomit. A selhávají v prosazování energetických plánů státu. Ministerstvo průmyslu v energetické koncepci navrhlo několik obstarožních elektráren zavřít. Ovšem uhlobaron Tykač se za zády úředníků dohodl s ČEZem a koupil si jednu z nich, Chvaletice, aby mohl také prodávat vlastní elektřinu. Teď ještě potřebuje prolomit limity a krmit svou elektránu severočeským uhlím. Stát Tykačovu elektřinu nepotřebuje, ČR je pátý největší vývozce elektřiny na světě.

Navíc potřebu bourat Horní Jiřetín kvůli teplárnám explicitně zpochybňuje samo Teplárenské sdružení, podle něhož není pro takový závěr v současnosti dostatek analytických podkladů - naopak upozorňují, že prolomení limitů by pouze zajistilo Pavlu Tykačovi uhlí pro onu starou, plýtvavou elektrárnu Chvaletice.

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

"Vláda navrhuje v programovém prohlášení rozumný mix pozitivních opatření, jak srazit tíživou závislost na uhelných dolech i drahém dovozu ropy a plynu - nový antifosilní zákon po britském vzoru či pokračování zelené úsporám. Tím pádem vláda nepotřebuje rušit limity těžby a může se zavázat k ochraně obcí před nepotřebným rozšířením dolů. I podle expertů je správné limity těžby zachovat - samotné zateplování domů ušetří dvojnásobek energie, než se skrývá v uhlí za limity."

"Ačkoli ministerstvo životního prostředí ochranu sídel před těžbou navrhovalo, z návrhu programového prohlášení zmizela. Chce snad vláda předat rozhodování o osudu měst a obcí do vlivu kontroverzního uhlobarona Pavla Tykače? Ten uhlí za limity potřebuje pro nakrmení své elektrárny ve Chvaleticích, kterou nově odkoupil od ČEZu navzdory státním plánům na odstavování starých uhelných elektráren. Je to pouze jeho byznys, stát jeho elektřinu nepotřebuje. Proto by měl stát jasně říci, že veřejným zájmem je ochrana severočeských sídel a krajiny."


Kontakty:

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace Hnutí DUHA, telefon 731 465 279, email jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů