Čtvrtek, 28. března 2024

Průzkum: Češi věří, že dochází ke změně klimatu, ale neřeší ji

Průzkum: Češi věří, že dochází ke změně klimatu, ale neřeší ji

Více než polovina Čechů věří tomu, že se globálně mění klima, a většina veřejnosti se také domnívá, že vývoj klimatu ovlivňuje člověk svou činností. Češi ale nejsou jednotní v tom, jak na klimatickou změnu reagovat. Průměrný Čech si ji spojuje s celou řadou hrozeb, ale má tendenci si myslet, že dopady ovlivní lidi na jiné části planety. Více než polovina české společnosti se také domnívá, že buď dochází nebo dojde k vymírání druhů, nárůstu povodní a vln veder či suchu.

Jeden z prvních průzkumů o vnímání změn klimatu v ČR dnes na tiskové konferenci zveřejnila katedra enviromentálních studií Masarykovy univerzity, 40 dnů před Světovou klimatickou konferencí v Paříži. Data od více než 2000 respondentů sociologové sbírali od konce května do konce června, někteří oslovení už také vnímali příliv uprchlíků a nedostatek pitné vody jako jeden z dopadů klimatických změn. Naopak nárůst terorismu a další s tím spojené jevy nevnímali tak silně.

S názorem, že dochází ke změně klimatu, souhlasilo 52 procent Čechů, naopak s ním nesouhlasilo 29 procent lidí a 19 procent neumělo na otázku odpovědět. Zhruba 40 procent oslovených si všímá projevů globální změny. Více klimaskeptiků se v průzkumu vyskytlo mezi muži.

"Ukázalo se, že Češi sice vnímají řadu hrozeb, zároveň jsou si ale relativně nejistí. Přece jen česká debata byla v minulých letech hodně složitá a Češi jsou dezorientovaní v porovnání se zahraničními výzkumy," řekl vedoucí výzkumného týmu Jan Krajhanzl. Celospolečenskou debatu podle něj mohl v minulosti ovlivnit i bývalý prezident Václav Klaus, který patří k výrazným klimaskeptikům.

Z průzkumu podle Krajhanzla dále vyplývá, že velká individuální akce se od většiny společnosti čekat nemůže. Podpora pro klimatickou politiku je v průzkumu vyhýbavá a rozpolcená, ve srovnání s jinými zeměmi jsou Češi v trendech pomalejší. Většina Čechů si také myslí, že oni sami mohou udělat pro změnu klimatu jen velmi málo a ne přímo ve svých domácnostech. "Více než 60 procent veřejnosti se domnívá, že odpovědnost za aktivity proti změně klimatu má především průmysl, Evropská unie, mezinárodní společenství a vláda, až poté místní úřady," tvrdí sociolog Tomáš Chabada.

Téměř čtvrtina respondentů uvedla, že globální změna poškozuje lidstvo už v současnosti. "Zajímavé bylo, že jen 1,6 procenta lidí míní, že takové dopady pro ČR nenastanou nikdy," poznamenal.

Lidé výrazně vnímají změny klimatu vzhledem k ohrožení budoucích generací, přírody a světa jako celku. Naopak podle Chabady podceňují hrozby pro ČR a osobní život. Podporují jen ta opatření, která neznamenají dopad na "peněženky". "Propadly politiky jako zdanění benzinu nebo tuhých paliv. To, co uspělo, byla investiční opatření, například do výzkumu nebo obnovitelných zdrojů a adaptační opatření - začít se připravovat na klimatickou změnu a zajistit dostatek vody," dodal Krajhanzl.

Vedoucí kanceláře OSN v Praze Michal Broža vidí u české společnosti ve vnímání změn klimatu výrazný posun. "Není to už jen ano ne. Mluví se o tom, že klimatická změna je realitou. Ještě se ale společnost nezabývá, co s tím. Je to problém stále vzdálený než blízký," konstatoval.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů