Úterý, 19. března 2024

Vědci využijí v Antarktidě bezpilotní systémy pro mapování ledovců

Vědci využijí v Antarktidě bezpilotní systémy pro mapování ledovců

Výzkum ledovců nebo rozšíření nižších rostlin na ostrově Jamese Rosse budou mít letos za úkol členové tradiční vědecké expedice do Antarktidy, kam odjíždějí 28. prosince z Prahy. Na základnu Johanna Gregora Mendela, kterou v Antarktidě vybudovala Masarykova univerzita, pojede sedmnáct lidí.Ti budou v tomto roce využívat mimo jiné bezpilotní systémy pro mapování různých přírodních fenoménů na ostrově.

Vědci budou pokračovat ve studiu ledovců, klimatu nebo rostlin. ,,Rostlinní fyziologové se doposud zabývali studiem společenstev jen na několika místech ostrova. Letos mají v plánu prozkoumat prostorové rozšíření nižších rostlin a mikroorganismů," uvedl vedoucí expedice Daniel Nývlt z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

K tomu využijí mimo jiné bezpilotní systémy se zavěšenou kamerou, které budou pořizovat snímky s dostatečným rozlišením a dostanou se také na nepřístupná místa. ,,Z fotografií a videonahrávek povrchu budeme vytvářet trojrozměrné modely. Kromě rozšíření nižších rostlin se chceme soustředit především na ledovce, permafrost, tedy dlouhodobě zmrzlou půdu, a také aktivní vrstvu, tedy svrchní část permafrostu, která v letním období rozmrzá,"řekl Nývlt s tím, že počítají s detailním zmapováním asi deseti kilometrů čtverečních ostrova.

Po několika letech odborníci využijí také georadar, který pomůže se zkoumáním mocnosti a vlastností ledovců a aktivní vrstvy permafrostu. Geolog výpravy se pak bude věnovat také zkoumání dřívější sopečné činnosti na ostrově.Kromě přírodovědných výzkumů bude pokračovat spolupráce s průmyslovou sférou, kdy se bude testovat odolnost nových technologií, jako jsou polymery či nátěrové hmoty v antarktických podmínkách.

Letošní expedice má sedmnáct členů, kromě Masarykovy univerzity (MU) se budou výzkumu v Antarktidě věnovat dva vědci z Univerzity Karlovy (UK) a také dva zahraniční odborníci, ze Slovenska a Turecka, kteří se expedice účastní na pozvání Českého antarktického nadačního fondu.

Expedice se na ostrov Jamese Rosse dostane letecky přes argentinskou základnu Marambio. S návratem počítají účastníci v polovině března.

Členy výpravy jsou:

Daniel Nývlt - vedoucí expedice, fyzický geograf, MU

Miloš Barták - vědecký koordinátor expedice, rostlinný fyziolog, MU

Ivo Sedláček - mikrobiolog, MU

Lukáš Mareček - geolog, MU

Michaela Kňažková -fyzická geografka, MU

Kamil Láska - klimatolog, MU

Jan Kavan - hydrolog, MU

Zbyněk Engel - glaciolog, UK

Jana Smolíková - glacioložka, UK

Peter Váczi - rostlinný fyziolog, zástupce správce stanice, MU

Jakub Ondruch - hydrolog, MU

Filip Hrbáček - geomorfolog, MU

Martin Slezák - lékař, MU

Martin Bačkor - rostlinný fyziolog, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, Košice, Slovensko

Mehmet Gökhan Halici - lichenolog, Erciyes Üniversitesi, Kayseri, Turecko

Jiří Strnad - technik

František Vorel - technik

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů