Úterý, 19. března 2024

Pražská stanice pro poraněné živočichy přijala loni 3707 zvířat

Pražská stanice pro poraněné živočichy přijala loni 3707 zvířat

Pražská záchranná stanice pro volně žijící živočichy přijala loni 3707 poraněných zvířat. To je o 671 více než v roce 2015. ČTK to sdělila Petra Fišerová, mluvčí Lesů hlavního města, které stanici provozují. Stanice loni přijala mezi poraněnými zvířaty 118 živočišných druhů, z toho bylo 70 procent ptáků, zbytek tvořili savci. Záchranná stanice sídlí v Praze 5 a funguje tady od roku 2012.

"Rok 2016 můžeme označit jako rok ježků, do stanice jsme přijali 557 ježků západních a východních. Ježci se k nám dostávají v průběhu celého roku, nejvíce jich však přijmeme v létě, kdy se jedná o velmi malá osiřelá mláďata, a na podzim, kdy se k nám dostávají mláďata již větší, samostatná, ale nedostatečně připravená na zimu," uvedla Fišerová.

Kromě ježků přijala stanice přes čtyři stovky poraněných kachen divokých, více než dvě stovky kosů a na 111 labutí, které se nejčastěji poraní v letu o tramvajové troleje. "Ze vzácných živočichů potřebovali pomoc záchranářů například sokol stěhovavý, dva kvakoši noční, 140 netopýrů, včelojed lesní nebo dvaadvacet sotva několik dní starých mláďat ohroženého plcha velkého," uvedla mluvčí. Vůbec poprvé ve své historii stanice přijala zraněného bobra.

Lesy hlavního města jsou organizací, jejímž vlastníkem a zřizovatelem je hlavní město. Společnost vznikla v roce 1992 a stará se o 2900 hektarů lesů, významné parky, 230 kilometrů vodních toků a 130 vodních nádrží.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů