Pátek, 29. března 2024

Evropská komise chce rovné podmínky na trhu s teplem

Teplárenské sdružení České republiky vítá aktuální iniciativu Evropské komise směřující k zavedení uhlíkové daně na paliva spotřebovaná mimo zařízení, která jsou zahrnuta do systému emisního obchodování.

Evropská komise chce rovné podmínky na trhu s teplem

"Je to jednoznačně krok správným směrem, podmínky na trhu se musí srovnat", řekl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky Ing. Alexej Nováček. Zatímco teplárny budou muset od roku 2013 nakupovat povolenky na vypouštění emisí oxidu uhličitého v aukcích, lokální výroba tepla nebyla zatím uhlíkovou daní vůbec zatížena. Zemní plyn spalovaný v domácnostech a domovních kotelnách je navíc osvobozen i od tzv. ekologické daně. Zavedení uhlíkové daně na paliva pro lokální výrobu tepla by mělo spolu s dalšími opatřeními eliminovat vznikající deformaci trhu s teplem, na kterou Teplárenské sdružení České republiky dlouhodobě upozorňuje.

Včera byl zveřejněný návrh Evropské komise na doplnění směrnice 2003/96/ES a restrukturalizaci komunitního rámce pro zdanění energetických produktů a elektřiny, která předpokládá zavedení tzv. uhlíkové daně. Její minimální výše by měla být 20 Euro za tunu oxidu uhličitého uvolněného spalováním paliv mimo zařízení zahrnutá do systému emisního obchodování.

Daň by členské státy Evropské unie měly začít vybírat od 1. ledna 2013. Evropská komise si od návrhu slibuje mimo jiné vytvoření rovného prostředí pro různé spotřebitele energie. Změna směrnice by měla přispět k dalšímu snížení vypouštěných emisí oxidu uhličitého, ke zvýšení zaměstnanosti a k ekonomickému růstu. Dodatečný daňový výnos z uhlíkové daně může být použit také pro snížení zdanění práce nebo pro financování důchodové reformy.

Zdroj: Teplárenské sdružení České republiky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů