Pátek, 29. března 2024

Genom krávy rozluštěn

Genom krávy rozluštěn
Vědci přečetli genom krávy. Konkrétně krávy Dominette, příslušnice plemene herefordského skotu. Čtení její kompletní genetické informace zabralo třem stovkám vědců z 25 zemí celých šest let. DNA tura domácího je totiž značně rozsáhlý - obsahuje 22 tisíc genů a tři miliardy párů bází, podobně jako genom lidský.
Krávy tak nyní vstoupily do elitního klubu živočichů, jejichž genom byl rozluštěn. Ze savců se sem řadí člověk, prase, pes, myš, potkan, šimpanz a makak.
Genetiky čekalo několik překvapení - zjistili například, že kráva je na úrovni genů člověku daleko podobnější než hlodavci, přestože ti jsou mu evolučně blíž. "Biologii člověka, podstatu lidských nemocí teď můžeme studovat i na turech domácích," říká profesor Richard Gibbs z Baylor College, který se čtení genomu účastnil.
Znalost kravího genomu bude mít samozřejmě dalekosáhlé důsledky především pro samotný chov skotu. "Když přesně porozumíme úloze jednotlivých genů, můžeme snadno a přirozeně dosáhnout toho, aby dobytek dával více masa či mléka," říká Ross Tellam, jeden z autorů článku v Science.
Nové informace by mohly též pomoci snížit ekologickou zátěž, kterou chov dobytka představuje. Krávy jsou totiž velkoproducentem metanu, jednoho ze skleníkových plynů.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů