Pátek, 29. března 2024

Iniciativa Save our Seeds bojuje za ekologické osivo

Iniciativa Save our Seeds bojuje za ekologické osivo

Podle německého ekologa Benedikta Haerlina je biodiverzita ohrožená genetickou modifikací semen. Hrozí, že se genová kontaminace rozšíří i do dalších organismů.

Biodiverzita, rychle mizící v důsledku klimatických změn a intenzivního zemědělství, je ohrožena další genetickou modifikací osiva, říká přední německý ekologický aktivista.

"Tato genetická modifikace je nebezpečná, protože semena stojí na začátku zemědělského řetězce a jejich modifikace tak ovlivní i další oblasti," řekl bývalý vedoucí kampaně v ekologické organizaci Greenpeace a bývalý člen Evropského parlamentu Benedikt Haerlin.

Ekolog nyní vede ve spolupráci s asi třemi sty evropskými organizacemi kampaň Save our Seeds (Zachraňme semínka). Akce upozorňuje na plány Evropské komise (ES) tolerovat náhodné nebo technologicky nezbytné smíšení konvenčního osiva s geneticky modifikovanými druhy.

V září 2004 se Evropská komise pokusila o schválení směrnice umožňující až 0,7 procenta geneticky modifikovaných částí v semenech kukuřice a řepky, aniž by musela nést nějaké označení. Ostré protesty ekologických zemědělců a organizací ale donutily členy Evropské komise návrh stáhnout.

Někteří komisaři, jako Stavros Dimas, který byl zodpovědný za životní prostředí v letech 2004 až 2009, se dokonce ptali, zda jsou limity nezbytné. I když současné Evropské komisi mandát vypršel loni v říjnu, Dimas stále pracuje na postu komisaře pro životní prostředí, než bude nová komise schválena a nastoupí do funkce.

"Oficiální postoj Evropské komise ale zůstává. Nový návrh na prahové hodnoty pro genetickou kontaminaci osiva je v jednání," řekl Haerlin zpravodajské agentuře IPS.

"V případě krmiva nebo dokonce jídla je přijatelné, aby se hodnoty genetické kontaminace do 0,9 procenta neoznačovaly. Člověk si může být alespoň jistý, že se taková kontaminace nikam dál nebude šířit," vysvětlil. Ale v případě semen to přijatelné není. Geneticky modifikované osivo by mohlo kontaminovat pole rolníků a zemědělců, kteří by potom byli nuceni prokázat původ znečištění.

"Největší vliv má pěstování geneticky modifikovaných plodin na ekonomické a sociální podmínky zemědělců. Stručně řečeno geneticky modifikované zemědělství činí pěstitele závislými na velkých agrochemických podnicích," řekl Haerlin a varoval, že výzkum a vývoj v zemědělství se dnes odehrává už více v laboratořích než na polích.

Velké korporace podle něj používají nepoctivé triky, aby své geneticky modifikované osivo uplatnily na trhu. "Vědí, že jinak by neměly šanci, ale ekologické dopady jsou obrovské a krajně nebezpečné. Jakmile jednou rozmanitost ztratíme, je pozdě snažit se cokoliv vrátit," podotkl. Tradiční osiva přitom rychle mizí.

Ještě před pětadvaceti lety byl obchod s osivem v rukou sedmi tisícovek malých firem. Dnes ovládá deset hlavní agrochemických nadnárodních společností, včetně firem Monsanto, DuPont-Pioneer, či Syngenta, více než padesát procent trhu se semeny. "Cílem těchto společností jsou samozřejmě zisky. Aby jich dosáhly, používají stejnou strategii kontroly trhu. Nutí zemědělcům takzvané vertikální sjednocení přísunu surovin, od semen po hnojiva s pesticidy. Vše od jedné značky," popsal Haerlin.

Všechny členské země Evropské unie přistoupily ke kampani vyhlášené OSN, která nese název 2010 Rok biodiverzity ve snaze zdůraznit potřebu chránit odrůdy rostlin a živočichů. OSN, která zahájila kampaň jedenáctého ledna v Berlíně, uznala, že cíle stanovené v roce 2003 - zastavit do roku 2010 ničení biodiverzity - nebudou splněny.

Některé evropské instituce jsou však spojené skrze své vedoucí pracovníky se soukromými agrochemickými společnostmi. Důkazem je případ Suzy Renckensové, která byla od roku 2008 vedoucí oddělení pro geneticky modifikované organismy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a koordinátorkou evropské vědecké skupiny zabývající se touto oblastí.

Měsíc poté, co opustila úřad, stala se Renckensová hlavou Biotech Regulatory Affairs pro Evropu, Afriku a Blízký východ v Syngentě, jedné z největších evropských společností v oblasti agropodnikání. Podle svých vlastních slov Renckensová nyní lobbuje jménem společnosti Syngenta v rozhodování Evropské unie o geneticky modifikovaných organismech.

Kampaň Save our Seeds také vypsala petici, kterou chce odevzdat vedoucím orgánům EU. Dosud ji podepsalo více než 200 tisíc lidí z celé Evropské unie. Petice uvádí, že nekontrolované šíření a propagace geneticky modifikovaných organismů je neslučitelná s preventivní ochranou životního prostředí a lidského zdraví.

Podle textu, který petici doprovází, mají za kontrolu osiva nést náklady ti, kdož chtějí vyrábět nebo pěstovat geneticky modifikované plodiny, a nikoliv ti, kteří chtějí pokračovat v organickém zemědělství. "Náklady, které vyplývají z této povinnosti, nesmí nést spotřebitelé ani zemědělci. Musí je hradit výrobci geneticky modifikovaných organismů," píše se v petici.

Iniciativa Save our Seeds je koordinována berlínskou Nadací pro budoucnost zemědělství, která podporuje uživání a šlechtění ekologického osiva.

Další informace:
Common Dreams EU Farmers Face Genetic Contamination of Seeds

www.denikreferendum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů