Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Ekologičtí zemědělci varují před snížením konkurenceschopnosti kvůli vstřícným postojům k pěstování geneticky modifikovaných plodin

06.04.2012  |  211× přečteno      vytisknout článek

Ekologičtí zemědělci varují před snížením konkurenceschopnosti kvůli vstřícným postojům k pěstování geneticky modifikovaných plodin

Evropské státy postupně odmítají používání geneticky modifikovaných organismů (GMO). Ekologičtí zemědělci tento obezřetný postoj ke geneticky modifikovaným (GM) plodinám vítají. Biopotraviny jsou zákazníky vyhledávány mimo jiné právě proto, že geneticky modifikované složky jsou z výrobního řetězce vyloučeny.

Spotřebitelé zaměřující se na biopotraviny oceňují, že je garantováno, že se v bioproduktech nenachází žádné GMO, ať již přímo, či zprostředkovaně. V ekologickém zemědělství se GMO nevyužívají ani jako např. zdroje krmiva pro zvířata. Při konvenčním způsobu produkce a výroby potravin tomu tak je často jinak.

"Je s podivem, že tuzemští spotřebitelé si nejsou častokrát vědomi toho, že i v Čechách dostávají některá zvířata krmiva s obsahem GM složek např. sóju nebo kukuřici. Následné produkty živočišného původu však jako GMO označeny být nemusí. Domnívám se, že povědomí veřejnosti o tomto faktu je záměrně udržováno na minimální míře. Kdyby totiž třeba na kelímcích jogurtů bylo uvedeno, že jsou z mléka od krav, které byly krmeny GM plodinami, staly by se daleko méně prodejné," uvádí jeden z příkladů Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Ekologičtí zemědělci vítají obezřetný postoj některých evropských zemí, jakými jsou například Francie, která odmítla GMO v posledních dnech. Zároveň upozorňují, že povolení a rozšíření využívání GMO, ať již plodin či zvířat, může v budoucnu ohrozit konkurenceschopnost určitých odvětví tuzemského zemědělství.

"Obáváme se, že může docházet ke kontaminaci produkce GM plodinami, například prostřednictvím osiva či opylováním. Pak by bylo velmi obtížné vyvážet tuzemskou produkci, a to jak ekologickou, tak konvenční, do zemí, které takovou produkci odmítají. Kolegové ze zahraničí se mě často ptají, jak zamezíme kontaminaci produktů GM složkou, když vědí, jaký je přístup České republiky k této problematice. Není vůbec lehké na podobné otázky odpovídat," upozornila Kateřina Nesrstová. Zmíněný problém se již přímo projevil například u produkce medu.

Ekologičtí zemědělci se snaží o vytvoření bioregionů, tj. oblastí, kde se hospodaří ekologicky a GM plodiny zde nemají místo. Spotřebitelé si pak budou jisti, že potraviny vyprodukované v daném regionu GM složky neobsahují. "Na konceptu bioregionů pracujeme již dlouho. Bohužel se nám však tuto myšlenku, díky zainteresovaným skupinám GMO prosazujícím i proti vůli zákazníků, zatím nepodařilo zrealizovat. GMO lobby porazíme jedině ve spolupráci se spotřebiteli, a tak pevně také doufáme, že i čelní představitelé ČR svůj přístup přehodnotí," uzavřela Kateřina Nesrstová.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková


Související články


Poslední diskuse k článku - 7 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek
Re: Re: Re: Re: Ekologičtí zemědělci varují před snížením konkurenceschopnosti kvůli vstřícným postojům k pěstování geneticky modifikovaných plodin
To se na mě nezlobte,ale tohle nemohu přijmout.Vy mi tvrdíte,že gen z krysy v kukuřici je přirozená záležitost....Agrobacterium tumefaciens,tohle dokáže jen po mnoha úpravách a vůbec.....počkejme si na to.Důsledky se už ozývají,zejména v USA.
vloženo: 10.05.2012 19:43     vložil: Jaroslav Reagovat 
Re: Re: Re: Ekologičtí zemědělci varují před snížením konkurenceschopnosti kvůli vstřícným postojům k pěstování geneticky modifikovaných plodin
Není to lživá informace.Vy lžete.A nejedná se jen o včely a pokud Vám jde o objektivnost,tak by jste měl začít tím,jaký je rozdíl mezi šlechtěním a genetickou modifikací.To si mnoho lidí plete a Vám to jaksi vyhovuje...
GM plodiny nejsou ani levnější,ani zdravější a informovanost o možných rizicích je prakticky nulová.To je záměr a strach z odhalení gigapodvodu na světové populaci.Nejedná se jen o Monsanto.
vloženo: 10.05.2012 19:26     vložil: Jaroslav Reagovat 
Re: Re: Ekologičtí zemědělci varují před snížením konkurenceschopnosti kvůli vstřícným postojům k pěstování geneticky modifikovaných plodin
Argument, že po opylení kukuřice došlo k úmrtí včelstva je lživá. Toto se ověřovalo a kdyby to byla pravda, okamžitě by se produkt stáhl z prodeje. Najděte si objektivní zdroje informací.
vloženo: 17.04.2012 10:36     vložil: hassan Reagovat 
Re: Re: Re: Ekologičtí zemědělci varují před snížením konkurenceschopnosti kvůli vstřícným postojům k pěstování geneticky modifikovaných plodin
A co bakterie Agrobacterium tumefaciens.Právě tato bakterie nutí rostlinné buňky k bujení. Uchyluje se k triku hodnému nejlepších genových inženýrů. Po napadení rostliny bakterie vnese do hostitelových buněk část své dědičné informace.Ta obsahuje geny pro hormony, jež nutí buňky rostliny ke zběsilému množení. Zároveň vnáší bakterie do rostlinných buněk i geny pro syntézu tzv. opinů, jež slouží bakterii jako potrava. Agrobacterium tumefaciens tedy provádí to, co nám připadalo zcela nepřirozené - přenáší geny z jednoho organismu na jiný. Její činnost můžeme bez velké nadsázky označit za přírodní genetickou modifikaci.
Genetičtí inženýři pouze opisují přírodu a nedělají rozhodně nic nového.
Celá příroda funguje jako jedna velká genová burza, kde se mění, půjčuje i krade. Ze směnného genového obchodu nemá výjimku ani člověk. Bezmála 10% naší dědičné informace jsme získali od virů, kteří nakazili naše dávné předky a vnesli svou dědičnou informaci do lidské DNA. A tak když vnášíme geny do bakterií, rostlin nebo živočichů, není to zpupná zvůle. Spíše jen půjčka za oplátku.
vloženo: 17.04.2012 10:29     vložil: hassan Reagovat 
Re: Re: Ekologičtí zemědělci varují před snížením konkurenceschopnosti kvůli vstřícným postojům k pěstování geneticky modifikovaných plodin
Rozdíl mezi přirozeným šlechtěním odrůd a genetickou manipulací je zásadní a je škoda, že to stále spousta lidí nechápe. Šlechtěním dosáhnete jen takových výsledků, které nejsou v rozporu z přírodou, např. se vám nikdy nepodaří vyšlechtit kukuřici s genem dýně nebo dokonce s genem myším. Genetická manipulace tyto přírodní zásady hrubě popírá a dělá to, co by příroda nikdy nedovolila. Přitom nikdo nikdy spolehlivě nedoložil, že tyto manipulace nemají zásadní vliv na zdraví člověka a v tom je ten zásadní problém, jedni tvrdí to a druzí ono, z tojo je jasné, že nikdo vlasně neví nic, ale hlavně, že to sype prašulky.
vloženo: 06.04.2012 13:38     vložil: Jan1212 Reagovat 
zobrazit všechny příspěvky

EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist