Čtvrtek, 28. března 2024

Víkend byl ve znamení ekologických havárií

Víkend byl ve znamení ekologických havárií

Hasiči v Plzeňském kraji o víkendu zasahovali u dvou větších ekologických havárií.
V sobotu 19. dubna 2008 byl v 7.12 hodin ohlášen únik nebezpečné látky v obci Nadryby na severním Plzeňsku. Jednotka ze stanice Plzeň – Košutka na místě zjistila, že se zřejmě jedná o únik nafty z osobního automobilu ze servisu a vzhledem k dešti se nafta rozlila po komunikaci v obci. Hasiči zabránili dalšímu úniku nafty do řeky a k odchycení látky ve vodě použili sorbent. Provizorní nornou stěnou bylo zabráněno dalšímu šíření látky ve vodě. Po zajištění další dodávky sorbentu od SÚS Kralovice a ze stanice Plzeň –Slovany pokračovala jednotka v posypu. Na místo se dostavil také zástupce životního prostředí. Po úklidu bylo místo události předáno starostovi obce. Likvidační práce byly ukončeny v 10.30 hodin.


V neděli 20. dubna 2008 byl v 9.07 hodin ohlášen únik nebezpečných látek u hráze rybníku v obci Holoubkov. Jednalo se o ropnou skvrnu o rozměrech cca 70 x 2 metry táhnoucí se podél břehu. K zásahu byla vyslána technika ze stanice Rokycany s potřebným vybavením k zásahu, tzn. vlek s člunem a přívěs na ropné látky. Později se k zásahu dostavila i posilová jednotka dobrovolných hasičů z Holoubkova také chemická laboratoř z Třemošné.
Po příjezdu jednotky na místo události zde již byla přítomna PČR. Směr větru a vln byl příznivý a tlačil po celou dobu zásahu skvrnu ke břehu. Hasiči spustili na vodu člun a připravili nornou stěnu, jejíž pomoci stáhli skvrnu co nejvíce ke břehu. K zásahu se dostavila chemická laboratoř z Třemošné, která odebrala vzorky látky k rozboru. Kolem 11 hodiny byly ukončeny záchranné práce a hasiči na základě rozhodnutí zástupce z Odboru životního prostředí začali s likvidačními pracemi. Na likvidaci byl použit sorbent, který po použití předala k likvidaci dobrovolná jednotka z Holoubkova na SÚS Rokycany. Veškeré práce byly ukončeny krátce po 13 hodině.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů