Pátek, 19. dubna 2024

ArcelorMittal Ostrava dokončil ekologickou investici za 60 mil.Kč

ArcelorMittal Ostrava dokončil ekologickou investici za 60 mil.Kč

Největší znečišťovatel v Moravskoslezském kraji, hutní firma ArcelorMittal Ostrava, investoval 60 milionů korun do zvýšení ekologické bezpečnosti koksárenského provozu. Nová kondenzační technologie má zabránit úniku závadných látek do okolní půdy a podzemních vod. ČTK to dnes sdělila mluvčí hutní firmy Věra Breiová.

V privatizační smlouvě se nový majitel huti zavázal, že od roku 2003 během deseti let proinvestuje 242,8 milionu dolarů (zhruba 4,4 miliardy korun). Tento závazek firma předčasně splnila, sdělil generální ředitel hutní společnosti Augustine Kochuparampil.

V současné době firma dokončuje největší ekologickou investici, odprášení aglomerace sever za zhruba jednu miliardu korun. Má výrazně snížit množství vypouštěných znečišťujících látek.

Skupina ArcelorMittal chce v Ostravě také postavit novou ocelárnu za 200 milionů eur (asi pět miliard korun). Ostravská huť by se tak stala jednou z klíčových hutí v této největší ocelářské skupině na světě. Novou ocelárnou má získat řadu konkurenčních výhod.

Loni ArcelorMittal Ostrava po ztrátovém roce 2009 skončil opět v zisku. Jeho výši zatím firma nezveřejnila. Roční kapacita výroby společnosti jsou tři miliony tun oceli. Zaměstnává na 6000 lidí, dohromady s dceřinými společnostmi asi 9000. Průměrná mzda zaměstnanců v roce 2010 činila 30.696 korun. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů