Sobota, 20. dubna 2024

Uniklá kejda na Olomoucku způsobila největší havárii v regionu

Uniklá kejda na Olomoucku způsobila největší havárii v regionu

Únik směsi hnojiva, výkalů a zbytků krmiv ze zemědělského družstva v Seničce na Olomoucku považují odborníci za největší ekologickou havárii v regionu za poslední dobu. Kejda za sebou zanechala zhruba dvacetikilometrový mrtvý úsek v řece Blatě. Olomoučtí rybáři z ní dosud vytáhli na 700 kilogramů mrtvých ryb, další škody způsobila naředěná směs i na Přerovsku. Škody se teprve sčítají. S následky bojují odborníci již šestý den, vodohospodáři zvažují například umělé vybřežení potoka.

"Dosud jsme vylovili 700 kilogramů uhynulých ryb, ještě pár ryb se stále objevuje. Život je v horním úseku od přehrady Vilémov prakticky zničený," řekl dnes ČTK hospodář olomouckých rybářů Václav Zelníček. Následkům havárie již začali čelit také rybáři na Přerovsku. "Škody nejsem schopen dnes vyčíslit, dorazilo to k nám v úterý a uklízet se bude dnes. Zasáhlo to až k Mlýnskému náhonu, ale ten vypadá, že se udržel, doufáme, že velké ryby se stáhly. Ztráty však přesto jsou, v úterý jsme vylovili již prvních 40 kilogramů mrtvých ryb, byli mezi nimi i kapři či candáti. Voda neměla kyslík, bylo vidět, že ryby hynou," řekl ČTK hospodář tovačovské pobočky Českého rybářského svazu Roman Uherek.

Ani po šesti dnech od úniku směsi se práce odborníků nezastavily. Vodohospodáři se situaci snaží řešit zvyšováním průtoků a čerpáním jezových zdrží. "Téměř nepřetržitě pracují na řece sací vozy, které odvážejí na pole v majetku družstva ze dna odčerpanou sedlou hmotu," uvedl ředitel závodu Horní Morava David Fína. Podle něj se nejvíce hmoty stále drží v jezové zdrži v Olšanech, v Těšeticích se ji už naopak podařilo odčerpat.

Odborníci zároveň stále napouštějí do kontaminované řeky čistou vodou. Problémy jim však působí nízký průtok, zasažená voda v Blatě se posouvá jen velmi pomalu. "Nyní se zvažují další opatření v podobě takzvaného umělého vybřežení ve vhodném profilu v polní trati, případně chemická podpora dekontaminace jezové zdrže Olšany," řekla dnes ČTK mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Dodala, že v dalších záchranných opatřeních se pokračuje i u Tovačova na Přerovsku.

Nádrž se protrhla v noci na pátek, uniklo asi 400 metrů krychlových kejdy. Havárii způsobily zřejmě vysoké teploty, které rozpustily asfalt utěsňující betonové dno nádrže. Dno se uvolnilo a kejda unikla přes kanalizaci do řeky. Případem se zabývá policie, zjišťuje, zda někdo nezanedbal své povinnosti a nemá na havárii podíl. Podle odborníků se bude říčka z následků vzpamatovávat několik let. Minimálně tři roky potrvá, než se do vody vrátí potrava pro ryby, říčka by podle nich měla ožít až během deseti let.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů