Sobota, 20. dubna 2024

Šimkovým sadům dají popínavou protihlukovou stěnu

Šimkovým sadům dají popínavou protihlukovou stěnu

Začala oprava největšího královéhradeckého parku

Kácením stromů v Šimkových sadech začaly přípravné práce první etapy regenerace největšího z královéhradeckých městských parků. Vlastní obnova bude zahájena výstavbou protihlukové zdi v sousedství II. městského okruhu.
„Celkem jsme požádali o pokácení 98 topolů a čtyřiačtyřiceti dalších stromů. Kácelo se převážně v místech výstavby stěny a na trase nových přístupových cest. Důvodem byl i špatný zdravotní stav dřevin,“ vysvětlil Právu vedoucí Správy městské zeleně Daniel Jeřábek.
Náhradou za pokácené stromy tu vysadí 180 stromů a stovky nových keřů. Také protihluková stěna bude odpovídat přírodnímu charakteru parku. Bude porostlá popínavými rostlinami a proluky zaplní keře. Dřeviny v Šimkových sadech už několik let procházejí průběžnou údržbou. „Zdravotní stav stromů se stále mění. V nejhorším stavu bylo dožilé topolové stromové patro, zejména zmíněné topoly podél silničního okruhu,“ připomněl Jeřábek.
Zamýšlená regenerace parku povede i ke změně druhové skladby dřevin. „Už deset let se snažíme kontinuálně odstraňovat krátkověké dřeviny. Například stromořadí podél páteřní cesty parkem je už nyní podsazeno javory,“ doplnil Jeřábek.
Již v prosinci loňského roku bylo v parku zakryto zeminou Nozomi, torzo nedostavěného centra japonských bojových umění. „Byla vytvořena terénní vlna, v budoucnu by toto místo mělo získat podobu pobytové zahrady,“ dodal Jeřábek.


Ludmila Žlábková

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů