Úterý, 16. dubna 2024

Limity se zatím zvyšovat nebudou. Protest občanů přinesl ovoce.

Limity se zatím zvyšovat nebudou. Protest občanů přinesl ovoce.

Plánovaná novela nařízení vlády č. 148/2006 Sb., která měla přinést zvýšení hygienických limitů hluku, byla nejspíš odložena. Lze tak usuzovat alespoň z informací na stránkách vlády, podle kterých bylo již v prosinci ukončeno zasílání připomínek, novela však není na programu nejbližšího jednání vlády.

Prozatím nelze určit, zda byla novela odložena trvale či zda jde pouze o dočasný stav. Předpokládáme však, že utichnutí snah o její prosazení souvisí se skutečností, že občané s novelou projevili nesouhlas.

Novela měla zvýšit limity hluku o 5 dB ve dne a o 10 dB v noci. Proti novele vystoupila řada občanských sdružení, proběhly dvě demonstrace (22.12.2010 a 26.1.2011), vzniklo několik petic (např. výzva EPS).

"Poslední oficiální aktivita ohledně této novely proběhla 15. prosince. To znamená, že se více než čtyři měsíce nic neděje. To je nestandartně dlouhá doba. Za normálních okolností by návrh už byl dávno na projednání vlády," uvádí Petra Humlíčková z asociace ekologických organizací Zelený kruh .

Podle prezidenta Národní hlukové observatoře Ivo Vaňka je údajně odložení návrhu již jisté. "Dle našich informací byl návrh stažen z projednávání vlády. Vnější připomínkové řízení, resp. vypořádání připomínek, již běží jen formálně. Pokud už bylo jednou zahájeno, musí se dokončit," vysvětluje Vaněk.

O dalším osudu návrhu novely by mělo být rozhodnuto na počátku června .

Kontakt:

Mgr. Markéta Višinková
Ekologický právní servis tel. 775 154 081
e-mail: marketa.visinkova@eps.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů