Úterý, 19. března 2024

Mrtvé dřevo významně napomáhá rozmanitosti lesů

Nejen živé stromy, ale také ty odumřelé mají nezastupitelné místo v naší krajině...

Mrtvé dřevo významně napomáhá rozmanitosti lesů

Svědčí o tom výsledky výzkumu mrtvého dřeva v hospodářských lesích, kterému se dlouhodobě věnují odborníci z Katedry ekologie lesa, Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze. Na toto téma zpracovali metodiku s názvem Management mrtvého dřeva, kterou vydal Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i.

Cílem metodiky je poskytnout vlastníkům a uživatelům lesa soubor praktických doporučení vycházejících z výzkumného řešení problematiky ponechávání části dřevní hmoty k zetlení v hospodářských lesích. Výsledným efektem by mělo být využití nových poznatků: na jedné straně o možných přínosech ponechávání mrtvého dřeva v porostu především pro biodiverzitu (jeden z nejvýznamnějších pozitivních důsledků), na druhé straně poznatků o vlivech způsobujících omezení nebo ztráty lesnickému provozu.

pahýl

Pahýl jedle, Beskydy, foto Jan Řezáč


Metodika může posloužit jako jedno z východisek při projednávání plánu péče CHKO a při sestavování souhrnů doporučených opatření pro evropsky významné lokality. Smyslem dokumentu je představit, srovnat anavrhnout nejvhodnější metodické principy možných způsobů navyšování množství mrtvého dřeva vhospodářských lesích.

Nejnovější výzkumy ukazují, že lesní porosty světší diverzitou (rozmanitostí) dřevin plní většinu funkcí lesa lépe. ,,Diverzita dřevin je základem pro celkovou biodiverzitu lesa ata je nezbytná pro podporu funkcí, které lesní ekosystém poskytuje. Proto hospodaření, které bere ohled na ochranu biodiverzity, je základem pro dlouhodobé zachování multifunkčních lesů. Nezbytnou součástí ekosystému, který je funkční a udržuje si biodiverzitu na vysoké úrovni, je produkce, přítomnost a výskyt mrtvého dřeva," upozorňují autoři studie Radek Bače a Miroslav Svoboda.

Během vývoje se v komplexním ekosystému lesa vyvinulo mnoho důležitých vazeb na mrtvé dřevo: Poskytuje substrát pro klíčení semenáčků mnoha dřevin, které tak produkují mikrostanoviště pro zmlazování vlastního druhu a pomáhají si tím udržet dominantní pozici ve společenstvu. Dále mrtvé dřevo poskytuje biotop pro mnoho druhů živočichů, bakterií, hub, lišejníků, nižších i vyšších rostlin. Nezastupitelnou úlohu pro biodiverzitu má mrtvé dřevo také ve vodních ekosystémech potoků, řek, jezer a moří. Odhaduje se, že 30 až 50 % všech lesních organismů je vázáno na mrtvé dřevo.

Nízké množství mrtvého dřeva vhospodářských lesích má zanásledek vymizení namrtvé dřevo vázaných skupin organismů zlesa anásledně pokles biologické diverzity. Nízké množství ponechávaného dřeva astarých stromů vhospodářských lesích představuje problém pro všechny lesnicky rozvinuté země Evropy.

jedle

Padlý kmen javoru klenu, Beskydy, foto Jan Řezáč


Mezi všemi kvalitativními vlastnostmi mrtvého dřeva je druh dřeviny nejvýznamnějším faktorem ovlivňujícím výskyt druhů saproxylických organismů (vázaných na mrtvé dřevo). Jednotlivé dřeviny se mezi sebou liší v celkovém počtu na ně vázaných (i saproxylicky) druhů. Například oba naše hlavní druhy dubu - dub letní a dub zimní, jsou velmi významnými dřevinami pro biodiverzitu saproxylických bezobratlých Evropy. Dalším zásadním druhem z hlediska biodiverzity (především větší diverzita lišejníků) je zejména ve vyšších polohách javor klen. V prvních letech rozkladu přitahuje nejvíce saproxylických brouků ponechané dřevo habru, a to i v případě je-li ponechán ve stínu. Na příkladu jehličnatých dřevin se ve střední Evropě potvrzuje, že pro saproxylické druhy má smysl ponechávat především autochtonní dřeviny (smrk ztepilý hostí výrazně více saproxylických brouků oproti alochtonní douglasce nebo i modřínu).

Management mrtvého dřeva není doposud zakotven v systému lesního hospodaření. Existují sice lesní majetky (zejména ty s certifikací FSC), kde určitá forma managementu probíhá, ale vědecké poznatky ohledně vlivu kvalitativních parametrů mrtvého dřeva na biodiverzitu se teprve v posledních letech začínají prohlubovat. Předkládaná metodika je prvním uceleným přehledem apopisem vlivu faktorů týkajících se možností ponechávání mrtvého dřeva vhospodářských lesích.

Příručka je volně ke stažení na stránkách VÚLHM: http://www.vulhm.cz/sites/files/Informatika/LP_6_2016.pdf

Kontakt na řešitele:

Ing. Radek Bače, Ph.D., Prof. Ing. Miroslav Svoboda, Ph.D., e-mail: bace@fld.czu.cz, svobodam@fld.czu.cz

Katedra ekologie lesa, Fakulta lesnická a dřevařská Česká zemědělská univerzita v Praze

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů