Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda bude hlasovat o sporných megatendrech státních lesů

Vláda bude hlasovat o sporných megatendrech státních lesů

Vláda by měla odmítnout kontroverzní obří tendry státních lesů, které jí navrhuje ministr zemědělství Ivan Fuksa, a požadovat pravidla, jež zajistí zdravou péči o krajinu. Hnutí DUHA to požaduje před středečním jednáním kabinetu, který bude o návrhu rozhodovat.

Proti spornému plánu se postavili Kamil Jankovský a Josef Dobeš, dva ministři Věcí veřejných. Ministr zahraničí a významný vlastník lesů Karel Schwarzenberg na otázku, jak bude hlasovat, řekl: "Mohu jen říci, že bych nedoporučil něco, co sám nedělám." (Deník Referendum 14. 1.)

Debata vzala prudký obrat poté, co se v pátek proti plánu oficiálně postavila Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství, hlavní sdružení dřevařských společností. Už dříve návrh na obří tendry kritizovali profesoři a docenti českých univerzit, ekologické organizace, asociace živnostníků a menších pil či sdružení majitelů soukromých lesů.

Hlavním obhájcem ministrova návrhu tak zůstává Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství, odštěpená organizace, kam patří některé firmy s politickými konexemi. Důležitým členem jsou Lesy Hluboká (Pavel Dlouhý, kontroverzní prominentní člen jihočeské ODS), LST Trhanov (Václav Junek, podle zpráv týdeníku Ekonom s účastí Richarda Hávy) a Opavská lesní (bývalý ministr vnitra Václav Čermák).

Ministr zemědělství plánuje, že státní lesy budou rozděleny na 108 částí o rozloze tisíců až desítek tisíc hektarů. V každé z nich veškeré práce i prodej dřeva až na deset let svěří jedné velké dřevařské společnosti. Hnutí DUHA argumentuje, že dodavatelské firmy ve snaze o rychlý zisk během vyměřené lhůty budou poškozovat zdraví lesů holosečným kácením a podobnými praktikami.

Experti přitom varují, že ministr zemědělství chce používat neobvyklý model prodeje dřeva, který nepoužívají státní lesy v žádné sousední zemi ani žádný velký soukromý vlastník v České republice. NKÚ obdobný způsob v minulosti kritizoval jako nevýhodný. Hnutí DUHA propočetlo, že Lesy ČR kvůli němu mohou přijít asi o 2 miliardy korun ročně.

Lesy ČR přímo spravují šestinu české krajiny. Slouží jako místo k výletům - do státních lesů se každý víkend vydávají zhruba dva miliony lidí - a chrání města i obce před povodněmi.

Jaromír Bláha Hnutí DUHA řekl:
"Vláda by měla návrh stopnout a požadovat nový, který zajistí zdravou péči o státní lesy. Lesy musí vypisovat zakázky na kratší dobu, dílčí práce a menší plochy, aby konkrétní hajní měli lepší dohled nad dodavateli a mohli je pružně vyměňovat. Měly by používat standardní model prodeje dřeva, jaký používají soukromí vlastníci u nás i státní lesy v sousedních zemích."

"Nehrozí pouze miliardové ztráty pro stát kvůli nevýhodným zakázkám. Jde také o zdraví lesů, kam každý víkend chodí miliony turistů. Dřevařské firmy budou ve snaze o rychlý profit poškozovat naše lesy holosečným kácením a podobnými praktikami. České lesní hospodaření je historicky založeno na osobní odpovědnosti lesníka za svůj revír. Akciovka, která má les svěřený na deset let, ji ovšem necítí."

"Proti megatendrům jsou univerzitní odborníci i Fuksovi vlastní experti, ekologické organizace, majitelé pil i živnostníci a teď už i sami dřevaři. Podporuje jej hlavně několik firem s politickými konexemi."

Kontakt:
Jaromír Bláha, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz
Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, email barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů