Středa, 24. dubna 2024

V Lesích ČR budu chtít zkoumat i minulost

Ivan Fuksa, ministr zemědělství

V Lesích ČR budu chtít zkoumat i minulost

Státní Lesy ČR by měly být akciovou společností a část těchto akcií by se měla objevit na burze, aby se vědělo, jaká je tržní hodnota firmy. To plánuje ministr zemědělství Ivan Fuksa. Nejdříve mu ale dnes musí vláda posvětit "Dřevěnou knihu" - způsob hospodaření v Lesích, který dlouhodobě kritizují ekologové i menší dřevozpracovatelé a pily. Fuksa si pochvaluje, že ve vládě proti Dřevěné knize nebyla žádná velká opozice. Hned po dokončení letošních tendrů slibuje, že se podívá na nejhorší "průšvihy" Lesů ČR.

HN: Jak jste daleko s dorovnáním přímých plateb zemědělcům? Agrární komora žádá alespoň polovinu z maximální možné částky 4,8 miliardy korun a požaduje vaše rozhodnutí do 18. února. Máte peníze?

V únoru tento úkol nesplním. Nechci být v pozici jako předešlí ministři financí, že budu škemrat u ministra financí. Zvolil jsem strategii "pomož si sám a bude ti pomoženo". Mám konstrukci, jak získat část peněz u nás doma a zároveň i do určité míry pomoci státnímu rozpočtu. Budu tak mít morální i ekonomické právo oslovit ministra financí, aby mi pomohl.

HN: Nákupem státních dluhopisů ze strany Lesů ČR?

Ano, Lesy začaly nakupovat státní dluhopisy. Tím přistávají tyto peníze jako příjem do státního rozpočtu.

HN: A na základě toho, že se stát zadluží u Lesů, dostanete od ministra Kalouska peníze?

To byla tato varianta, jiná varianta byla, že přijdu s pravidelnou dividendou.

HN: Vy jste ale říkal, že výplata dividendy bude, až Lesy budou akciovou společností. Kdy to bude?

Udělal bych to okamžitě. Ale kdykoliv jsme začali hovořit o změně Lesů na akciovou společnost, okamžitě se ozvala opozice s kritikou, že je to začátek privatizace. Nejsem příznivcem řešení, které vyvolává koaliční či opoziční pnutí. Chci takové, které všichni přijmou.

HN: Koalice má slušnou většinu v parlamentu. Je někdo v koalici proti převedení Lesů na akciovou společnost?

Ne, když jsme ve vládě diskutovali problematiku Lesů, tak tam zaznívaly silné názory, aby se překlopily na akciovou společnost. Já jsem tu diskusi neinicioval.

HN: Vy jste se dokonce ale vyjádřil, že byste nebyl proti tomu, dát část Lesů ČR na burzu. Je to realistické?

Neznáme ani skutečnou tržní hodnotu Lesů ČR. Kdyby se zhruba pět procent podniku dalo na burzu, tak by se tato hodnota ukázala. Problémy, které vyvolává situace okolo Lesů, plynou z jejich přílišné dominance na českém trhu. Bylo by dobré, kdyby tento podnik nebyl dominantní na trhu a neměl ve vlastnictví přes padesát procent plochy českých lesů. V tuto chvíli je to ale na začátku diskusí uvnitř koalice, která se rozvinula v souvislost i s Dřevěnou knihou.

HN: Dřevěná kniha, která dá rámec hospodaření ve státních lesích, ve vládě neprošla. Jaké byly ty hlavní výhrady vůči ní?

Zásadní připomínky byly jen dvě. A týkaly se komplexnosti zakázky na práce v lesích - zda dát do soutěže vše od pokácení po prodej včetně pěstební činnosti. Po diskusi problém pominul. Druhý problém je délka kontraktu. Všichni chápou, že kontrakt musí být dlouhodobý, a mluvilo se o pěti letech. My jsme navrhovali deset. A pak šlo o mechanismus valorizace nabídnuté ceny.

HN: Opozice tak byla odborná, nebo politická? Mluví se, že proti byli Věci veřejné a ministr zahraničí...

Pan ministr prezentoval své rodové staleté zkušenosti se správou lesa v řádech tisíců hektarů. Tam jde uplatňovat rodový způsob správy, kdy vám na to stačí čtyři lidé a řízení založené na důvěře v lesníka nebo ředitele. Zkušenosti se správou soukromých a městských lesů jsou ale neaplikovatelné na takového giganta s mnohastupňovým řízením, jako jsou Lesy ČR.

HN: Za minulý rok hlásí Lesy zisk přes 2,8 miliardy korun. V roce 2009 to bylo asi 780 milionů a většina zisku nebyla z běžné činnosti. Kolik z loňského zisku tvořila provozní činnost, tedy prodej dřeva?

Loňskou výsledovku jsem neviděl, teprve se zpracovává. Nerozlišuji, jestli je to z hlavní činnosti, či z prodeje majetku. Považuji to za dobré číslo. Myslím si, že má na to vliv i prodej majetku a nárůst cen dřeva.

HN: Vy ale určitě víte, kolik procent z loňského výsledku Lesů připadá na běžnou činnost, která je trvale udržitelná. Pokud Lesy prodávaly nemovitosti, nebude se to pravidelně opakovat. Jednou nemovitosti dojdou.

Když se podíváte na časovou řadu výsledků, tak vidíte, že to není dlouhodobě udržitelné.

HN: Kolik procent je tedy z udržitelné činnosti?

To neřeknu. Představím to, až budu mít konečná čísla z uzavřeného účetnictví.

HN: Kolik máte plán zisku na tento rok?

Nebudu to prezentovat, dokud neuzavřeme drtivou většinu smluv o těžbě. V tuto chvíli máme něco přes šedesát smluv ze sto osmi.

HN: Není problém, že nejsou uzavřeny?

Vy se tomu divíte? Vždyť se mělo těžit od prvního ledna a firmy měly mít smlouvy už v červnu.

HN: Čí je to chyba? Neudělal třeba chybu ředitel Lesů pan Sýkora, který je odpovědný za těžbu v Lesích?

Jednoznačně je to jeho odpovědnost. Ale vstoupil jsem do totálně anomální a složité situace a jenom idiot vyhodí ředitele při svém nástupu. Samozřejmě jsem při nástupu vnímal Lesy ČR jako černou ovci ministerstva zemědělství. Ale nechtěl jsem další destabilizaci.

HN: V Lesích proběhly dva audity. Co se zjistilo? Podal jste nějaké trestní oznámení? V roce 2009 na dění kolem Lesů upozornila BIS, sleduje je i nadále?

Audity, které byly provedeny, došly k závěru, že nebyly porušeny žádné zákony v oblasti účetnictví, evidenci, hospodaření s majetkem, zadávání zakázek a obchodu. Toto stanovisko vnímám jako vstupní do doby, než se zbavím problematiky velkého tendru. Pak budu chtít jít společně s dozorčí radou dále ve zkoumání směrem do minulosti. Vím, co se šeptá. Ale pokud má někdo informace o porušení zákona, měl by jít na policii. Pokud jde o BIS, jsem půl roku ministr zemědělství a co se týče Lesů tak jsem od těchto složek nedostal jedinou zprávu.

HN: Řekl jste, že audity dopadly formálně správně....

Ano, formálně.

HN: Takže teď se bude vyšetřovat, jestli nedošlo k pochybení jinde mimo formality? V médiích proběhly zprávy o podivném nákupu IT, uniforem, o plýtvání na propagaci, ukázková je třeba zvěřinová kuchařka.

Z hlediska desetimiliardového byznysu jsou to marginálie. Nicméně v okamžiku, kdy budeme mít čistý stůl v těch nejvíce průšvihových věcech, tak ten prostor k tomu bude. Ale musí k tomu být příslušný podnět. Pokud jde o zvěřinovou kuchařku a spol., přikázal jsem při svém nástupu ihned tyto nesmyly odstranit. A uspořilo se asi 40 milionů. Pokud jde o uniformy, nemám úplné informace, protože je to druhořadá věc. Navíc je to úkol pro dozorčí radu.

HN: Znamená to, že když bude například tento týden schválena vaše Dřevěná kniha, že hned potom zadáte dozorčí radě Lesů úkol, aby tyto věci prověřila?

Ne, já zadám tento úkol okamžitě. Schválením koncepce práce pro dozorčí radu nekončí, ale začíná. Ten úkol končí až při úspěšné realizaci tohoto tendru.

HN: Prohlásil jste, že jste pro národní označování potravin v souvislosti s dioxinovou aférou v Německu. Jak to, že nebyly dioxiny zachyceny včas?

Nemáme hranice a nemáme celnice. A férově je třeba také říci, že nelze monitorovat vše. Pokud nastane nějaká nepříjemná událost, tak tady funguje systém rychlého varování, abychom věděli, na co se zaměřit. V Německu měli informaci už v polovině prosince, a k nám se dostala ta informace o tom až v polovině ledna.

HN: A co to označování potravin?

Je oprávněný požadavek, aby se označovaly potraviny podle zemí původu. Je to ovšem dvojsečná zbraň, protože z českého mléka se vyrábějí výrobky třeba v Německu a v Rakousku. Znamená to, že některé firmy tam by mohly přestat kupovat tyto výrobky. Češi by měli dávat jako lidé v těchto zemích přednost domácím potravinám.

Chci, aby byla ohlašovací povinnost z takzvaných rodných listů potravin. To mají zemědělci za povinnost vést a zapisují tam, čím hnojí a stříkají pole a čím krmí. Není problém, aby to měl každý obchodník. A chceme, aby tuto povinnost měl i dovozce. Je to možné udělat formou vládního nařízení a během měsíce a půl s tím půjdu do vlády.

HN: Máte podporu pro označování potravin nějakých velkých států v Evropské unii?

Podporu velkých hráčů nemáme, ale já si myslím, že se po dioxinovém problému v Evropě úplně změní celé klima.


2,8 miliardy korun

byl hrubý zisk Lesů ČR za prvních 11měsíců loňského roku. Neví se ale, kolik z toho činí prodeje nemovitostí a zisk z finančních operací. Tím si Lesy totiž "vylepšovaly" zisk i loni.

60 procent

lesů v Česku patří státu, většinu mají ve správě právě Lesy ČR. Obce vlastní 16 procent lesů, fyzické osoby přes 19 procent a právnické osoby skoro 3 procenta.


Prokleté Lesy

Dřevěná kniha

Vláda ji má na středečním programu. Plán dlouhodobého hospodaření ve státních Lesích ČR je postaven na totálním outsourcingu služeb i obchodu. Podle kritiků se tak ke dřevu dostanou jen velké firmy. Prodej tímto způsobem je navíc pro stát nevýhodný, tvrdí tito odpůrci.

Burza

Fuksa chce malou část Lesů prodat na burze. Podle něj se tak stanoví jejich skutečná tržní hodnota.

Tendry

V současnosti se stále podepisují smlouvy na letošní rok. Některé velké smluvní jednotky stále nejsou podepsané, netěží se tam a část pil tak stále nemůže od státu brát dříví.


Ivan Fuksa(47)

Narodil se v Příbrami, které v letech 2002 až 2006 starostoval. Poté dělal prvního náměstka ministrům financí Kalouskovi i Janotovi. Ministrem (za ODS) je od loňska.

AUTOR: Marek Hudema
AUTOR: Ondřej Malý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů