Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ministr si chce posvítit na Lesy ČR

Ministr si chce posvítit na Lesy ČR

Hned jakmile budou vyřešené letošní tendry a schválená koncepce Lesů na příští rok, chce se ministr zemědělství Ivan Fuksa podívat na případná pochybení státního podniku v minulosti. Audity, které v Lesích proběhly, podle něj dopadly "formálně správně".

I tak ale zůstávají v Lesích otázky nad vysokými výdaji na propagaci, nad podivnými nákupy IT, kvůli kterým stát zřejmě s dodavatelem povede arbitráž, či nad zakázkou na uniformy zadanou bez soutěže. "Audity došly k závěru, že nebyly porušeny žádné zákony v oblasti účetnictví, v evidenci, hospodaření s majetkem a zadávání zakázek a obchodu," řekl v rozhovoru pro HN Fuksa. "To je pro mne stanovisko, které vnímám jako vstupní informaci do té doby, než se zbavím problematiky tendru na lesnické práce. Pak budu chtít jít společně s dozorčí radou dále ve zkoumání směrem do minulosti," dodal ministr.

O koncepci státních lesů na příští roky dnes jedná vláda, minulý týden se na ní ministři neshodli, nadšení z ní nebyli hlavně zástupci Věcí veřejných. Dokument dlouhodobě kritizují ekologové, menší zpracovatelé dřeva, nevládní organizace i soukromí vlastníci lesů. Lesy chtějí, aby vše - od sázení stromků přes těžbu až po obchod se dřevem - dělaly soukromé firmy. Podle kritiků koncepce zvýhodňuje velké společnosti, malé a střední se nedostanou ke dřevu.

Pokud vláda materiál odmítne, ministerstvo by podle Fuksova náměstka pro lesní hospodářství Jiřího Nováka zřejmě zkusilo opět rychle do vlády dostat upravenou verzi podle požadavků ministrů.

AUTOR: Ondřej Malý
AUTOR: Marek Hudema
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů