Pátek, 19. dubna 2024

Mičánkův pád bude věřitele bolet, ale pročistí zdeformovaný trh

Mičánkův pád bude věřitele bolet, ale pročistí zdeformovaný trh

Martin Kubala z Bašky na Frýdecko-Místecku má malou firmu na lesní práce. Momentálně mu vázne milion korun u zkrachovalého holdingu Less Jana Mičánka. "Ten milion představuje zisk naší firmy za půldruhého roku," stýská si podnikatel z Bašky. Podobně jako jemu hrozí dnes ztráty stovkám živnostníků, malých i větších firem, jež pro Less pracovali.

Úpadek holdingu s 8,5miliardovými tržbami a jeho klíčové dceřiné firmy Less & Foest je největším letošním krachem u nás. A po loňském pádu CE Wood už druhým velkým krachem v oboru.

Jenomže zatímco CE Wood za sebou nechal dluhy hlavně u velkých věřitelů, kteří mají spíš šanci se s tím vyrovnat, pád Lessu ohrožuje mnoho malých a středních firem či živnostníků. Ty může i ztráta pár set tisíc zničit. A to i přesto, že lesáky pondělní vyhlášení Mičánkova krachu nepřekvapilo. "Mluvilo se o tom už od jara," říká Kubala, který ale přesto dál pro Less pracoval: "Zajišťoval mi dvě třetiny obratu. Měl jsem na výběr: buď dělat pro Less, nebo sedět doma."

Reorganizace bude těžká

Jak velké ztráty věřitele čekají? Záleží hlavně na tom, zda se podaří reorganizace padlých Mičánkových společností, tak jak ji soudu navrhli jeho právníci.

Při reorganizaci dochází k menšímu znehodnocení majetku padlé firmy a lepšímu uspokojení věřitelů. Jenomže klíčovou podmínkou reorganizace je, že zadlužený podnik zůstane i během bankrotového řízení v chodu. U Lessu je hned na začátku činnost ochromena: jeho hlavní obchodní partner, státní Lesy ČR, zastavil hned v pondělí práce na všech lokalitách, kde pro něj Less jako smluvní partner pracoval. "Důvodem je omezení vzniku dalších pohledávek," vysvětluje mluvčí Lesů Zbyněk Boublík.

Less tak u největšího partnera, s nímž stojí a padá, může dál těžit jen tam, kde je subdodavatelem jiných firem. Ale je otázka, zda i tito partneři s ním nepřeruší spolupráci z obavy, že jim Less nebude platit za vytěžené dřevo.

Je teď na insolvenční správkyni Monice Cihelkové, aby přesvědčila obchodní partnery, že je Less schopen dál fungovat a proplácet faktury. Sama Cihelková nechtěla minulý týden šance Lessu hodnotit: "Nestihla jsem se ještě se stavem firmy seznámit, je moc brzo."

Lidé z oboru mají ale spíš pochybnosti. Čekají, že do insolvence spadnou další dceřiné společnosti holdingu Less, provázané s padlou součástí holdingu sítí dodavatelsko-odběratelských vztahů. Všechny hlavní společnosti holdingu loni byly ve ztrátě. A u Less i Less & Forest mají další členové skupiny desítky nezaplacených faktur.

Jsou viníkem Lesy?

Jan Mičánek viní z pádu části svého impéria státní Lesy ČR. Tvrdí, že ke krachu je dovedla nemilosrdná cenová politika v posledních letech, založená na chybné valorizaci cen nakupovaného dřeva a celkově špatném systému zadávání zakázek na těžbu. "Od loňska jsou ceny, za něž dřevo nakupujeme od Lesů, nadsazeny o sedm procent proti realitě trhu. To bylo neudržitelné," říká. Less vede se státními Lesy ČR kvůli stanovení cen dřeva několik soudních sporů, celkem skoro o půl miliardy korun.

S tím, že je dřevo neúměrně drahé, souhlasí i většina lidí z oboru. "Za posledních pět let zdražila kulatina u nás 40 až 50 procent, je dražší než v Rakousku či Německu," říká Zdeněk Valný, prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů. "Cena už není na českém trhu reálná," dodává Tomáš Hrubec, šéf Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů.

Lesy, jimž díky změnám cenové politiky za poslední tři roky stoupl zisk z půl miliardy na víc než desetinásobek, svůj postup hájí. "Ceny se stanovují transparentně, ve férové veřejné soutěži, vycházejí z nabídek těžařů," říká šéf dozorčí rady Miroslav Zámečník.

Jenomže soutěže o zakázky na těžbu fungují podivně. Vítězí v nich hráči nabízející tak nízké ceny, že je nejsou schopni plnit. Chyba je podle Zámečníka u těžařů: "Nikdo Less a další přece nenutí, aby nabízeli nereálné ceny." Jenomže velké soutěže, vypisované až na pět let dopředu, vedou zřejmě ke kartelovým dohodám, díky nimž si dřevo z Lesů rozdělovalo několik velkých firem - s Mičánkem v čele. Díky nereálným nabídkám opanují těžební lokality, vítězové se pak části vzdají, přepustí pozice "konkurentům" z druhých míst, pro něž pak pracují jako subdodavatelé a za lepší cenu. I proto řada dřevařských byznysmenů Mičánkův krach vítá: "Bude mít sice závažné dopady, ale je dobře, že díky němu trh opustí hráč, který ho deformoval," prohlásil Petros Michopulos z dozorčí rady Pily Javořice.

Zajištěné děti

Jak pád své firmy vnímá sám dvaašedesátiletý Mičánek, až dosud král českého lesnictví?

Vystupuje jako oběť obchodní politiky Lesů. "Do poslední chvíle jsem bojoval za udržení firmy, přišel jsem o všechno." Je upřímný?

Řada lidí z branže soudí, že se na bankrot připravil a část majetku vyvedl z dosahu věřitelů na rodinu a přátele. Už před třemi lety prodal dceřinou firmu Zelená Bohdaneč (včelařství, palírna, hotel, rybářství aj.) svým dětem. Loni na ně převedl kontrolní podíl ve firmě Pstruhový ráj, jež vlastní šest rybníků.

Zbavoval se i dalších aktiv, loni prodal slovenskou dceru, letos obchodníka s biomasou Less & Biomass. Těžba přecházela zčásti na firmu KHL Eko, kde má holding jen třetinový podíl, zbytek drží anonymní investoři. Mičánek kategoricky a dotčeně vyvrací podezření, že by uklízel před věřiteli. Rozhodující ale bude, jak pohyby v holdingu zhodnotí konkurzní správkyně Cihelková.


Král českého lesnictví Jan Mičánek zkrachoval

Nejdůležitější dceřiné společnosti holdingu Less Údaje o holdingu

Less & Forest 100 % (lesnictví)

Less & Timber 100 % (pilařské práce)

Less & Co. 100 % (Slovensko) - lesní práce

Less & Energy (10 % vlastní Less, 90 % vlastní Less & Timber) elektrárna na biomasu

Less Ukrajina TOV (90 %) - lesnictví, činnost zmrazena

Less & Forest (Rakousko, 51 % vlastní český Less & Forest)

Holzwerk Hemau (Německo, 10 % vlastní Less, 90 % Less & Timber) - výroba dřevěných oken

Příroda (100 %) lesní plánování, oceňování

KHL-EKO (cca 33 %, zbytek neznámí majitelé) - lesnické práce

Krach holdingu Less bude mít sice závažné dopady, ale je dobře, že díky němu trh opustí hráč, který ho deformoval.
Petros Michopulos
Pila Javořice

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů