Pátek, 29. března 2024

DAR PRO PRALES

DAR PRO PRALES

Přírodní rezervace Polom, jedinečný kout divoké přírody v srdci Železných hor, má díky daru společnosti Vodafone růžovější budoucnoust. Vodafone se od roku 2009 systematicky snaží motivovat veřejnost k přechodu na elektronické faktury. Za každého zákazníka, který nepotřebuje tištěnou papírovou fakturu, vysadí ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) v některé z chráněných oblastí České republiky strom.

Výsadby několika tisíc sazenic stromků přirozené druhové skladby v ochranném pásmu PR Polom znamenají zásadní zvrat pro budoucí vývoj zdejšího lesa. Unikátnost rezervace spočívá především ve skutečnosti, že zde dlouhodobě probíhají přírodní procesy pouze s minimálním vlivem lidské činnosti, což s sebou přináší i možnost existence života pro druhy organismů, které v hospodářských lesích smrkových monokultur šanci k životu nemají. Jako konkrétní příklady lze uvést v dutinách hnízdícího holuba doupňáka, bizarní houbu korálovec jedlový rostoucí na trouchnivějících kmenech jedlí nebo světélkující žížalu podhorskou. Prales uchvacuje návštěvníky i svojí divoce ponurou krásou. Historie jeho ochrany sahá až do 2. pol. 19. stol., kdy byla v rámci Auerspergského panství část zdejších porostů vyčleněna jako tzv. dekorační les.

Ochranářským problémem je, že rezervace má pouhých 20 ha. Navíc je tato rozloha rozdělena do dvou oddělených částí, v jejichž okolí jsou přítomny nepůvodní smrkové monokultury. Právě v tomto nejbližším okolí rezervace bylo v minulých letech rozšířeno její ochranné pásmo na současných 55 ha. Cílem je postupné převedení smrkových monokultur ochranného pásma na les blížící se svým druhovým složením a strukturou lesu přirozenému a tím vytvořit předpoklady pro zachování ostrůvku divoké přírody i pro budoucí generace.

Ve spolupráci s majitelelm dotčených pozemků, Lesy ČR s. p., bude v měsících dubnu a květnu na celkové ploše 3,8 ha vysazeno 9 300 jedlí, 13 500 buků a 1 500 javorů klenů. Výsadby bude nutné ochránit před okusem srnčí zvěří oplocenkou o celkové délce 2,7 km. Souhrnný objem finančních prostředků pro toto opatření je cca 0,5 milionu Kč.

Mimo PR Polom bude letos na jaře na dalších místech v CHKO Železné hory díky daru společnosti Vodafone vysazeno ještě dalších 10 000 sazenic v celkové ceně 200 000 Kč.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů