Pátek, 26. dubna 2024

Dobré životní prostředí patří mezi lidská práva. Je normální o něj usilovat

Dobré životní prostředí patří mezi lidská práva. Je normální o něj usilovat

V jednadvacátém století není normální, aby lidem pod nánosy exhalací z továren těžkly plíce. Ve státech Evropské unie - včetně České republiky, kdysi závislé na špinavém těžkém průmyslu - se lidé aktivně brání proti těm, kteří do ovzduší, vody i půdy nechávají unikat nebezpečné látky. Podobná práva mají díky mezinárodní Aarhuské úmluvě i obyvatelé Bosny a Hercegoviny. Díky spolupráci organizace EkoForumZenica, české Arniky a českého Ministerstva zahraničních věcí (1) se obyvatelé někdejšího průmyslového centra Jugoslávie dozvídají, jak o svá práva účinně bojovat.

Fotogalerie z dubnové mise je na http://arnika.org/jak-ochranit-obeti-znecisteni-v-bosne-a-hercegovine

,,Země Balkánu, které dosud nevstoupily do Evropské unie, jsou ve složité situaci. Neplatí v nich některé regulace a stěhuje se do nich špinavý průmysl, který by už v EU nikdo nepovolil. Je úkolem vlády a úřadů, aby svým občanům zaručily zdravé životní prostředí, a lidé musí mít možnost se svých práv domoci," říká Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika.

Konkrétním případem, kdy se úřadům nedaří vymáhat na velkých znečišťovatelích právo na dobré životní prostředí, je ocelárna nadnárodního koncernu Mittal Steel v Zenici (2). V loňském roce byly ve městě překročeny přípustné limity znečištění ovzdušípo celých 250 dní, přestože zákony povolují taková překročení jen po dobu tří dní. Továrně navíc propadla ekologická povolení a podle platné legislativy by tak měla být uzavřena.

,,Cílem akcí, které tento týden v Zenici pořádáme, je informovat lidi postižené provozem ocelárny, o jejich právech. Týká se to zejména okrajových částí Zenice, což jsou fakticky vesnice ležící na svazích kolem továrny. Zároveň jsme zahájili odbornou debatu o právních krocích, které je třeba podniknout ke zlepšení situace," říká Skalský. Za výmluvné pak vedoucí Centra pro podporu občanů považuje, že na už proběhlý kulatý stůl s debatou o řešení katastrofálního znečištění nepřišel zástupce ministerstva životního prostředí, ekologické inspekce ani samotného Mittalu.

Jiná z továren společnosti ArcelorMittal stojí v Ostravě. Tam už se však díky soustavnému tlaku obyvatel se podařilo exhalace významně snížit. Podnik musel investovat do ekologizace svého provozu, a přesto, že vyhrožoval, že z Česka odejde, zůstává dodnes jedním z největších zaměstnavatelů v regionu.

,,Podobné právní principy a mezinárodní úmluvy jako v Česku platí i v Bosně a Hercegovině a my místním obyvatelům nabízíme pomoc při hájení jejich lidských práv," dodává mluvčí Arniky Vratislav Vozník. Nevládní organizace, pro kterou pracuje, už spoustě lidí pomohla a vyhrála řadu soudních soudů. I díky tomu je zdraví Čechů méně ohrožené a stav přírody se zlepšuje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů