Úterý, 19. března 2024

Cheb odkoupí popelnice, chystá převzetí odpadového hospodářství

 Cheb odkoupí popelnice, chystá převzetí odpadového hospodářství

Cheb odkoupí od společnosti Marius Pedersen všechny odpadové nádoby ve městě. Jde o další krok v postupném přebírání odpadového hospodářství do správy města. Definitivně chce město začít svážet odpady od dubna příštího roku, řekl dnes novinářům starosta Petr Navrátil (ČSSD).

"Jsme před podpisem smlouvy s firmou, podle které odkoupíme všechny odpadové nádoby za 3,5 milionu korun. Kontejnery jsou pravidelně obměňovány. Pokud bychom je pořizovali nové, přišly by nás na asi sedm milionů korun," řekl Navrátil. Celkem jde o více než 5300 nádob.

Zároveň už město vypsalo výběrové řízení na pořízení popelářské techniky a vypsalo také tendr na skládku, kam bude městská společnost Chetes, která svoz odpadů převezme, odpad odvážet. V úvahu připadají skládky v Tisové u Sokolova, v Chodově na Sokolovsku nebo v Karlových Varech. Skládky ve větší vzdálenosti už velkou šanci nemají, protože každý kilometr odvozu odpadu stojí 40 korun za tunu.

Město vypoví smlouvu s firmou Marius Pedersen ani ne tak proto, že by s jejími službami bylo nespokojeno, ale proto, že stará smlouva se už nedala měnit a město stálo před rozhodnutím, jestli udělá soutěž na nového dodavatele svozu odpadu nebo jej začne svážet samo. Vyhrála druhá varianta, která by v budoucnu mohla městu i ušetřit peníze.

Cheb dává na likvidaci komunálního odpadu asi 43 až 45 milionů korun ročně. Změnou firmy, která odpad sváží, se zatím pro obyvatele nic měnit nebude. Zůstanou jim popelnice i výše poplatku za odpad. Až po vyhodnocení skutečných nákladů, které se svozem bude mít městská společnost Chetes, bude možné podle Navrátila uvažovat o změně některých parametrů nebo cen.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů