Úterý, 19. března 2024

Nejočekávanější zelené projekty roku 2017

Ať už se řadíte mezi nadšence do ekologických trendů, nebo jen máte zájem na tom, pomoct přírodě ve svém nejbližším okolí, rok 2017 je vám zaslíbený...

Nejočekávanější zelené projekty roku 2017

Během následujících měsíců bude spektrum zelených akcí v České republice plné zajímavých projektů, které dovedou obohatit jak vás samotné, tak celkové ekologické směřování naší společnosti. Neváhejte proto šířit povědomí o níže jmenovaných projektech. Ať už přímo, či nepřímo, napomáhají většinové společnosti si uvědomit, že stačí málo k tomu, abychom ulevili životnímu prostředí kolem sebe.

Dotace na CNG a elektromobily

Obce a města se koncem loňského roku dočkaly státních dotací podporujících rozvoj elektromobility. Příspěvek až 220 000 korun mohou zastupitelstva dostat na koupi elektromobilu, plug-in hybridu nebo vozidla s pohonem na CNG, pokud se přihlásí do konce března. Co je ale podstatnější, po ukončení a vyhodnocení tohoto projektu bude podobný systém podpory dostupný i široké veřejnosti. Pokud vás tedy od pořízení elektromobilu odrazovala vysoká pořizovací cena, státní podpora odlehčí vaší peněžence a vy si budete moct vyzkoušet budoucnost osobní dopravy na vlastní kůži.

vystrkov

Ukliďme Česko

Po skromných začátcích v 90. letech se z každoročního podniku Ukliďme Česko stala obrovská dobrovolnická akce, jež markantně přispívá k čistým a upraveným veřejným prostorům, se kterými každodenně přicházíme do styku. Loňský ročník přilákal na 86 000 dobrovolníků, kteří společnými silami odlehčili životnímu prostředí od 1 600 tun odpadu, z čehož se takřka čtvrtina dočkala recyklace. I vy se tak můžete zapojit do očisty veřejných prostor a na vlastní kůži okusit odbourávání černých skládek a odpadu pohozeného v přírodě. Zaregistrujte se na webu Ukliďme Česko a zaškrtněte si v kalendáři sobotu 8. dubna, kdy budete mít možnost přiložit ruku k očistě míst, se kterými každodenně přicházíme do styku. Zatím se můžete podívat sem, jaké nejkurioznější kousky lze najít v přírodě.

uklidme cesko

E.ON Energy Globe Awards

Ceny Energy Globe oceňují autory již zrealizovaných projektů, ale i neotřelých ekologických nápadů, které by mohly přispět k ochraně přírody nebo úspoře energie. Pokud jste zrealizovali cokoli, co vám pomohlo uspořit energii nebo svým projektem pomáháte chránit životní prostředí či máte nápad, který má potenciál stát se podstatnou ekologickou inovací, a tím by přispěl k zelenějším zítřkům, neváhejte se na jaře přihlásit. Pokud váš projekt odborná porota vybere mezi dva finálové v kategorii, připadá vážnost rozhodnutí veřejnému hlasování, na jehož konci můžete při slavnostním vyhlášení získat hodnotnou cenu a finanční odměnu. V loňském roce vítěz získal automobil Škoda Octavia na CNG. I kdybyste ale neuspěli, je možná ještě důležitější, že váš nápad bude vidět a možnosti jeho realizace se na vás v ideálním případě jen pohrnou. Pokud tedy chcete zhmotnit svou ekologickou inovaci či se pochlubit již s hotovým dílkem, neexistuje lepší a snazší způsob, než se přihlásit do E.ON Energy Globe Award. Soutěží se v kategoriích ,,Mládež", ,,Obec", ,,Kutil", ,,Stavba" a ,,Nápad". Inspirovat se můžete loňskými vítězi E.ON Energy Globe Awards 2016.

ngy glbe aads

Rozšíření sítě nabíjecích stanic

Abyste se svým elektrickým vozem mohli bezstarostně cestovat po naší republice, je k tomu zapotřebí velké množství dobíjecích stanic. Podobně jako v začátcích automobilismu vyrůstaly čerpací stanice jako houby po dešti, dobíjecí stanice pučí ve veřejném prostoru, na parkovištích nákupních center, v blízkosti dálnic nebo v centrech větších měst. Právě k usnadnění cestovaní nadšenců do elektrické mobility spěje plánované rozšíření sítě nabíjecích stanic, mimo jiné i minimálně 15 rychlonabíječek od E.ONu, který v loňském roce otevřel největší rychlonabíjecí stanici ve střední Evropě.

mapa stanic

Akumulační baterie v Mydlovarech

Moderní energetika se neobejde bez záloh, které pomáhají vytížené síti v období špičky, kdy je spotřeba elektřiny největší. Současným trendem v pokrývání těchto výkyvů je instalace velkokapacitních baterií, jejichž implementace je klíčová pro fungování takzvaných chytrých sítí. V roce 2017 by se i Česká republika měla stát jednou ze zemí, které touto technologií disponují. Je to díky velkokapacitní lithium-iontové baterii s kapacitou 1 MWh, jež se v současnosti staví v jihočeských Mydlovarech. Tento projekt je na českém území průkopníkem v oblasti velkokapacitních baterií napojených na elektrickou síť. Po průvodním provozu se počítá s dalším rozmachem tohoto druhu skladování energie na našem území, což dokládá i uvažované rozšíření baterie v Mydlovarech na desetinásobnou kapacitu. O mydlovarské baterii si můžete přečíst více zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů