Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologická domácnost

Ekologická domácnost
Proč?

Občas se setkávám s lidmi, kteří udiveně kroutí hlavou a ptají se, proč by se měli zamýšlet nad tím, jak jejich domácnost ovlivňuje životní prostředí. Vždyť jsou daleko závažnější ekologické problémy. Velké chemičky, uhelné či atomové elektrárny, automobily a letadla, ozonová díra... já a moje domácnost, to je jen kapka v moři. Jistě, představa, že by jedna domácnost zachránila svět, je komická. Jenže každá z těch kapek v moři využívá elektrickou energii, chemikálie, většina jezdí autem. Jsme to my spotřebitelé, kdo neustále jakoby dávají velkým chemičkám pokyn, aby vyráběly další chemikálie, obchodním řetězcům, aby prodávaly výrobky přitažlivěji zabalené, potraviny lépe ochucené, barevnější a trvanlivější. Chceme rychlejší auta a pohodlnější život - čím dál víc spotřebováváme, vyvíjíme čím dál víc předmětů na jedno použití a hromadí se tuny nerecyklovatelného odpadu. Pokud vám není jedno, co tu po sobě zanecháte svým dětem a vnoučatům a všem příštím generacím, nabízím vám několik tipů nebo kroků směrem k ekologické domácnosti.

Praní a úklid

Dnešní doba je trošku více nakloněna ekologii, a tudíž je možné běžně zakoupit bezfosfátový prací prostředek, takže se dá začít třeba u toho. Existují i firmy, které si vytyčily cíl vyrábět prostředky co nejšetrnější k přírodě. Určitě stojí za to začít se o takové výrobky zajímat. Neperou špatně a zároveň obsahují látky, které se rychle rozloží a nezatěžují odpadní vody. Některé hospodyňky si prací prostředek vyrábí samy z obyčejného mýdla a sody. Problém ekologických pracích prášků a gelů je v tom, že např. neobsahují optické zjasňovače. Jsou to vlastně velmi "chytrá" barviva, která způsobí, že bílá vypadá bělejší a překryjí skvrny, takže nejsou vidět. Když začnete prát v ekoprostředku, staré skvrny se opět objeví. Chce to trpělivost. Skvrny se časem vyperou a bílá bude zase bílá (když se po praní odstraní optické zjasňovače, máte místo bílé zašedlou). Na skvrny se dá použít žlučové mýdlo nebo prekarbonát sodný (místo bělidel s obsahem chloru). Abych řekla pravdu, to, co vypouštím do odpadu, je z mého pohledu důležitější než zářivě bílé ponožky. Bělit umí i sluníčko, tak je využívejme, pokud to jde.

Ani na běžný úklid nemusíme používat běžné chemikálie, které se v přírodě nerozloží. Obyčejné mýdlo je daleko šetrnější a lze jím mýt i podlahu. Do mýdlového (neparfemovaného) roztoku se může přidat výluh z citronové kůry nebo pár kapek éterického oleje, který vám příjemně provoní byt. Na trhu jsou i ekologické úklidové prostředky, prostředky na mytí nádobí (i do myček), které myjí stejně dobře jako ty běžné, neekologické. Sama jsem zkusila několik ekoznaček a po čase jsem zjistila, že obyčejné jádrové mýdlo a tzv. "mýdlový sliz" mi vystačí na většinu mytí, praní a úklidu, jen do myčky kupuji ekoprášek nebo tablety.

Cestování

Naše země není zrovna nejpřátelštější ekologickým způsobům cestování. Fandím cyklistům, ale sama bych se na kolo neodvážila (na silnicích se strašlivě bojím), tak používám hlavně své dvě nohy. Městský člověk je zvyklý popojíždět každých pár metrů, i když nemusí. Jízdy autem lze omezit (teď nemám na mysli žádné dlouhé cestování). Pokud už musíme někam jet, můžeme využít alespoň hromadnou dopravu, což je lepší varianta, než aby každý z cestujících jel vlastním autem.

Osobní hygiena a kosmetika

Hygienu není třeba přehánět. Dnešní vyspělá společnost se mimo jiné vyznačuje všelijakými fobiemi z bakterií, ale na oplátku se to mezi námi jen hemží alergiemi. Samozřejmě neříkám, že máme chodit neumytí, nečesaní a zapáchat, abychom se co nejvíce přiblížili přírodě, ale můžeme opět vybírat přípravky, které neobsahují látky zatěžující životní prostředí. Nemusíme mít v každé koupeli a sprše bublinky, můžeme používat třeba sprchové a koupelové oleje, které jsou naprosto přírodní, příjemně voní a navíc nevysušují pokožku. Vlasům více prospěje, dopřejeme-li jim občas přírodní péči v podobě různých medových či bylinkových kúr, než když je budeme každý den mýt šamponem. I deodoranty mohou být k přírodě citlivé či necitlivé. Je jen na nás, jaký typ zvolíme.

Odpad

Na mnoha místech (a jejich počet se neustále zvyšuje) už dnes můžeme najít kontejnery na tříděný odpad a tuto bezplatnou službu využívá čím dál více domácností. Je také dobré se zamýšlet nad spotřebou obalů (nosíte si do obchodu vlastní nákupní tašku, nebo pokaždé kupujete novou?) a jejich materiálem. Dám přednost výrobku zabalenému do papíru před výrobkem v plastovém obalu (bohužel to první už moc vidět není).

Kdo má zahrádku, může používat kompostovatelné sáčky na biologický odpad. Bude to pomalu rok, co používám speciální koš na bioodpad a jsem s ním velmi spokojená. Koš nezapáchá, protože větrá (sáčky nejsou neprodyšné) a celý sáček pak můžu hodit na kompost. Papíry z jedné strany popsané či potištěné se dají ještě použít, stejně tak textil lze velmi dobře "recyklovat". Jednorázové plenky jsem nahradila bavlněnými (a i jejich spotřebu lze redukovat). I jednorázové dámské vložky lze nahradit alternativami (prací vložky, moocup nebo jednorázové ekologické - nebělené chlorem, bez plastů a biodegradibilní).

Biopotraviny

Kupovat biopotraviny je v naší zemi bohužel stále ještě luxus, který si každý dopřát nemůže. Jednak nás odrazují vyšší ceny a jednak nejsou všude k dostání. Nebude-li však o biopotraviny zájem, nikdy se to patrně nezmění. Jaký je rozdíl mezi potravinou konvenční a biopotravinou? Biopotravina pochází z ekologického zemědělství, které nezatěžuje půdu chemií (umělá hnojiva, pesticidy), dobytek chová v přiměřených podmínkách a dodává se mu přirozená krmiva, stará se o krajinu. Pěstování biopotravin je daleko náročnější, ale nezatěžuje naše životní prostředí, naopak se mu snaží pomáhat. Kupujeme-li biopotraviny, neděláme to jen pro svoje zdraví, ale především pro zdraví budoucích generací - podporujeme totiž přirozený způsob pěstování plodin a chovu zvířat.

Možností je víc, než jsem zde popsala. Hlavně závisí na každém z nás, zda nám nebude jedno, co tu budoucím generacím zanecháme. Můžeme žít stylem "po nás potopa", ale můžeme se k zemi, na níž přebýváme, chovat šetrně a ukázat i ostatním, že lze žít jinak - brát větší ohled na druhé a nemít na prvním místě vlastní pohodlí a komfort. Věřte, že takový životní styl je nakonec i příjemnější.

Zdroj: http://www.moje-rodina.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů