Pátek, 26. dubna 2024

Tip na výlet: Lužní les u bývalého brněnského velesmetiště

Tip na výlet: Lužní les u bývalého brněnského velesmetiště

Černovický hájek - brněnská džungle

Na jihovýchodním okraji města Brna, mezi pískovnou a dálničním přivaděčem se nalézá jedna z šesti přírodních rezervací na území města Brna - Černovický hájek. Ač se jedná pouze o zbytek lužního lesa o rozloze 11,73 ha, přesvědčí původní nivní vegetací i faunou.

Lokalitu jsem navštívil minulý týden v rámci terénního cvičení - dislokované vyuky v přírodě v rámci přednášek z biogeografie. K Černovickému hájku se dostaneme jednoduše - až na místo nás zaveze autobus MHD č. 47, na který můžeme nastoupit na ulici Úzká (OD Tesco). Po dvaceti minutách se ocitneme na kraji města v blízkosti černovické pískovny, kterou také doporučuji navštívit, jelikož z umělého kopečku nad lomem je perfektní výhled na Brno a okolí.

Z konečné autobusu se vydáme dále po stezce vedle silnice a za viaduktem po 50 m odbočíme na cestu vedoucí do lužního lesa. Doporučuji si vzít sebou dlouhé kalhoty a odolnou obuv - hladina spodní vody je zde velmi vysoko a mnohde je nutno procházet bažinatým podkladem. V jarních měsících nás překvapí především silná vůně divokého česneku, který je všudepřítomný. Všudepřítomní jsou vzhledem k charakteru lužního lesa také komáři.

Projdeme-li hájkem, dostaneme se na polní cestu s pěkným výhledem na brněnské dominanty z jihu. Po polní cestě se vydáme směrem k dálničnímu přivaděči, de můžeme pokračovat dále na Holásecká jezera nebo přejít na silnici, kterou jsme opustili při odbočení do lužního lesa a vrátit se zpět na autobusovou zastávku. Před nástupem do autobusu doporučuji důkladnou očistu - česnekový odér linoucí se z Vašich bot v horkém poledni je celkem jistý.


www.turistika.cz

ZDROJ: Brněnský drak, wikipedia
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů