Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Entomofágie - jak upravit hmyz

11.05.2008  |  1208× přečteno      vytisknout článek

V dnešním článku si představíme několik základních pravidel jak a kde získat jedlý hmyz a také pár tipů pro jeho tepelnou úpravu.

  1. Jestliže budete chtít hmyz získat svépomocí, sbírejte ho v prostředí bez chemického hnojení (určitě ne na českém poli!), případně si ho pěstujte sami! Jak na to jít můžete zjistit na speciálních stránkách o chovu a sběru hmyzu.
  2. Ač se to zdá neuvěřitelné, hmyz před spotřebou neumývejte!!! Ztrácí tím totiž podstatnou část své specifické chutě a vůně danou feromony. Pakliže jste dodrželi pravidlo o sběru nezávadného hmyzu (čili broučci jsou chemicky čistí), tak se nemusíte obávat žádných bakterií nebo podobného biologického znečištění. Případné mechanické nečistoty odstraňte manuálně. Ve své pokožce vyrábí hmyz antibiotické látky, které nedovolují přítomnost jakýchkoliv nebezpečných mikroorganismů. Nakonec, stejně se hmyz většinou zpracovává tepelně…
  3. Hmyz musí být čerstvý, nelze zpracovávat uhynulé jedince.
  4. Před úpravou je dobré nechat alespoň jeden den hmyz bez potravy, aby se zbavil obsahu těla, které by mohlo kazit chuť (hořké listy rostlin,…)
  5. Dle originálů by se měl hmyz vařit živý, čili ten nejčerstvější. Ale z vlastní zkušenosti vím, že nasypat živé cvrčky na rozpálenou pánev, na to opravdu musí být člověk otrlý. Lze to řešit třeba tím, že před použitím hmyz zmrazíme (…přírodní smrt, ale zase se tím ztratí kus chutě), nebo šoupnem na pár sekund do mikrovlnky (jen krátce, jinak prasknou!)



Praktická ukázka jak připravovat hmyz (Ing. Marie Borkovcová, Ph.D., šéfkuchař Petr Ocknecht) [archiv MZLU Brno]
Jedinečnou příležitost ochutnat hmyz budete mít ve dnech 21.-22.5.2008 na stánku č. D050 v Poradenském centru Ekologických veletrhů Brno, kde pro Vás náš šéfkuchař pan Petr Ocknecht přichystá hmyzí speciality. Úpravy budou studené, tepelné, ale i na sladko a se zeleninou. Více informací na www.ekologove.cz
 

Ucelené informace nalezneta na www.HmyzNaTaliri.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 1 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek
Re: Entomofágie - jak upravit hmyz
DNES ZAHÁJEN OFICIÁLNÍ PRODEJ!!!! Náš eshop je dnešním dnem otevřen. Můžete nakupovat a experimentovat. Dočtete se u nás i zajímavé informace o konzumaci hmyzu a recepty na jeho úpravu. Jen to zkusit. www.damebrouka.cz
vloženo: 18.06.2014 16:38     vložil: damebrouka Reagovat 
zobrazit všechny příspěvky

EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist