Čtvrtek, 28. března 2024

Liberec oslnil ekologický ovocnář a dřevěné hračky

Liberec oslnil ekologický ovocnář a dřevěné hračky

Své jedničky, které budou nejmenší český kraj reprezentovat v prosincovém celostátním finále soutěží Vodafone Firma roku a Era Živnostník roku 2011, si zvolilo včera i Liberecko. Počet přihlášených živnostníků a firem byl stejně jako v jiných krajích i v Liberci rekordní.

Letos vybrali Liberečtí ekologicky. Ze 112 přihlášených živnostníků se rozhodla porota pro Jiřího Štágla a jeho Sad u Ořechového háje z Jezvé u České Lípy. Ekosad oslnil porotu přístupem k trvale udržitelnému zemědělství.

"Místo chemie lokální symbióza, místo jednorázových velkých družstevních akcí pravidelná každodenní pokorná práce," řekl o sobě sadař Štágl. V sadu pěstuje bioovoce, od meruněk přes jablka, hrušky, višně až po kdoule, bobuloviny - ostružiny, rybíz či maliny, a vyrábí i med. "Jezdí k nám rády děti, školní výpravy a jsme ukázkovou včelnicí," dodal Štágl.

"Zaujalo nás, jaký respekt chová ke kraji, kde žije, a věříme, že bude dobrým zástupcem v celostátním finále," řekl Jan Eisner z Poštovní spořitelny.

Druhý skončil Pavel Bacovský z Jablonce nad Nisou, který se věnuje návrhům a výrobě interiérů na klíč, od podlah, maleb, nábytku až po finální dekorace. Třetí pak v Liberci skončil Vít Chalupníček, jenž má ve Cvikově obchod s potřebami pro zahrádkáře a chovatele.

U firem bylo vybírání poroty mnohem obtížnější než u živnostníků, protože v Liberci se podařilo do finálové desítky mezi 212 přihlášenými vybrat velmi silné kandidáty. "Škoda že nemůžeme mít čtyři první a pět druhých míst," řekl Oskar Mužíček, porotce z krajské Hospodářské komory.

Porota také musela až dodatečně hlasovat, protože na prvním místě byly i po zahrnutí skóre Hospodářské komory dvě společnosti. Nakonec zvítězil výrobce dřevěných hraček Detoa z Albrechtic v Jizerských horách, zároveň výrobce bižuterie a klavírových a pianinových mechanik.

Porotu zaujalo, že společnost má tradici už od roku 1908 jako bývalá Tofa a je jedním z posledních výrobců dřevěných hraček v Česku i v Evropě, kteří ve zdraví přežili brutální konkurenci z Číny. Detoa provozuje i muzeum hraček.

"Letos jsme otevřeli kreativní dílny, kde si mohou děti samy složit svou vlastní hračku. Často v nich sedí s dětmi i tatínci a hrají si spolu," řekl majitel společnosti Jaroslav Zeman.

Těsně druhá skončila společnost Ajeto spol. s r. o. Czech Glass Craft, která vyrábí v Lindavě netradiční sklářské výrobky a luxusní umělecké ručně foukané sklo. Z dílny společnosti pochází skleněné sošky udělované vítězům každoroční Ceny Thálie. Má ale i dvě restaurace, penzion, galerii a rybník s ostrovem.

"Snažíme se rozprostřít naše aktivity i do šířky, abychom přitáhli lidi a ukázali jim naše umění," řekl ředitel společnosti Jaroslav Turnhöfer. Třetí pak skončila společnost Lukov Plast z Českého Dubu, dodavatel plastových dílů pro automobilky. Společnost je jedním z největších zaměstnavatelů na Českodubsku, v regionu, který je v Libereckém kraji stižen vyšší nezaměstnaností.

První místa v Libereckém kraji

FIRMA ROKU

1. Detoa Albrechtice

výroba dřevěných hraček


2. Ajeto Czech Glass Craft

výroba uměleckého skla

3. LUKOV Plast

montáž autodílů


ŽIVNOSTNÍK ROKU

1. Jiří Štágl

ekologický biosadař


2. Pavel Bacovský

výroba a návrh interiérů a nábytku na klíč

3. Vít Chalupníček

zahrádkářské a chovatelské zboží

AUTOR: Ondřej Malý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů