Úterý, 19. března 2024

Správa NP Šumava zakončuje výročí novým krátkým filmem a knihami

Správa NP Šumava zakončuje výročí novým krátkým filmem a knihami

Světem šumavské přírody a 25 let/ 25 příběhů Národního parku Šumava jsou dvě nové knihy, které Správa NP Šumava vydala k výročí 25 let svého založení. Filmař Ivan Stříteský v průběhu letošního roku natočil krátký dokument s názvem ŠUMAVA - voda a les v obrazech.

,,Jedná se o dvanáctiminutový dokument, který má představit krásu jen pomocí obrazů, beze slov. Hlavní propojující linkou je voda, která je na Šumavě všudypřítomná, jen si jí možná až tak nevšímáme. Se svoji kamerou se rád zaměřuji na detaily, které lidé najdou právě v tomto krátkém dokumentu a věřím, že některé pohledy budou pro řadu návštěvníků nové," představuje nový dokument filmař Ivan Stříteský.

Dokument ŠUMAVA - voda a les v obrazech bude k vidění ve vybraných informační střediscích a návštěvnických centrech Národního parku Šumava a také na webu Správy - www.npsumava.cz respektive na Youtube kanálu přímo zde: https://youtu.be/7qfu8e8mJHQ

Nejen pro děti, je určená zbrusu nová kniha s názvem Světem Šumavské přírody, která zajímavou formou, jenž kombinuje ilustrace Pavla Procházky a fotografie desítek fotografů, představuje množství živočišných a rostlinných druhů lesů, luk, rašelinišť a okolí ledovcových jezer.

,,Naše kniha ukazuje, že příroda nemá hranic a popisuje fenomény nejen na území Národního parku Šumava, ale také v chráněné krajinné oblasti a u sousedů v Národním parku Bavorský les. Je takovou ochutnávkou z bohatství jednotlivých biotopů, nahlédnutí do historie krajiny a ochrany přírody. Naším přáním bylo připravit knihu, která by nikdy nekončila. Knihu, u které když dočtete poslední řádek, máte chuť znovu číst od začátku," představuje novou publikaci za všechny autory Martina Kučerová.

Kniha Světem šumavské přírody je k dostání v informačních střediscích a návštěvnických centrech Národního parku Šumava a také na e-shopu na stránce www.npsumava.cz a to za cenu 370,- Kč. Na stejných místech za cenu 449 Kč je k dostání také poslední novinka letošního roku, kniha s názvem 25 let/ 25 příběhů Národního parku Šumava, která představuje nádheru Šumavy velmi netradičně - skrze osobní příběhy lidí.

,,Tato kniha seznámí čtenáře s jednotlivými šumavskými fenomény, jako jsou například houby, vývoj šumavských lesů, tetřev, kůrovec, šelmy, dílo Karla Klostermanna, nebo šumavská architektura, o kterých vyprávějí jednotlivé osobnosti, které jsou s těmito fenomény spjaty osobně nebo profesně. Zároveň se dozvíte mnohé o jejich životních příbězích, například o tom, jak si režisér Jiří Strach našel na Šumavě manželku při natáčení pohádky Anděl páně nebo jak zooložku Elisu Belotti přivedl rys ze slunné Itálie na studenou Šumavu," prezentuje novou knihu příběhů její autor Jan Dvořák.

,,Je to dvacet pět let, co byl založený Národní park Šumava a právě tyto tři novinky jsou určitě tím nejlepším dárkem, co mu k těmto narozeninám můžeme dát. Ale pochopitelně jsou to dárky pro všechny návštěvníky, turisty a milovníky Šumavy, kteří se o tomto nádherném koutu Česka dozví zase o něco více. To poznávání ale nekončí. Jak jsme si za poslední čtvrtstoletí mnohokrát potvrdili, se zodpovězenou otázkou přicházejí zase nejméně dvě otázky nové a tak každý rok nás Šumava a její příroda něčím překvapí. Jsou tu stále mnohá tajemství, k jejichž odhalení nestačí možná ani několik lidských životů. Věřím, že v dalším čtvrtstoletí nás čeká mnoho zajímavého a mým velkým přáním je, aby široká veřejnost dala Šumavě šanci nám všechna tato tajemství postupně odkrývat," zakončuje ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů